Dostupni linkovi

Mehmedović nije kriva za okupljanje žena Srebrenice na Dan RS


Hatidža Mehmedović u Memorijalnom centru Potočari, Srebrenica
Hatidža Mehmedović u Memorijalnom centru Potočari, Srebrenica

Osnovni sud u Srebrenici oslobodio je optužbi predsjednicu Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidžu Mehmedović da je prekršila Zakon o javnom okupljanju Republike Srpske učestvujući na skupu porodica ubijenih Srebreničana, koji su u januaru na ulicama Srebrenice iskazali protest protiv neustavnog obilježavanja Dana Republike Srpske.

"Nisam očekivala da će ovo doći do Suda. Optužba je bila da sam organizator mirnog protesta 9. januara i da sam trebala prijaviti skup. Međutim, mi smo se svi spontano okupili. Držala sam transparent na kojem je pisalo da je Republika Srpska izgrađena na kostima naše djece. To je nešto što ću uvijek ponavljati i isticati. Mi nemamo problem s običnim ljudima, već s politikom koja je kao i ona iz 90-ih godina. Obični ljudi pate kao i mi što patimo", kazala je Mehmedović.

Donoseći oslobađajuću presudu sudija Vukoman Petković je istakao da nije bilo narušavanja javnog reda i mira.

Majke Srebrenice okupile su se 9. januara u centru grada i to je okarakterisano kao prekršaj.

"Ne bi trebalo ovakve krivične prijave praviti, pogađati iznova žrtve, ovo je sramota i našeg grada. Mi ćemo se i dalje boriti za pravdu", smatra Nura Begović.

U posljednje vrijeme Hatidža Mehemdović je više puta bila na saslušanju u policijskoj stanici, kao i u sudskim klupama.

"Ako je grijeh pričati o onome što ti se desili, što ti je urađeno i počinjeno zlodjelo, ja sam spremna griješiti do kraja života. Ja više nemam šta izgubiti. Sve što sam imala, meni su ubili – dva sina i muža. Ova borba za istinu i pravdu više će vrijeđati one koji su me doveli do ovoga - koji su me zavili u crno, koji su mi zagorčali život, koji su mi napravili pakao od života. Djeca moraju znati istinu", kaže Mehmedović.

Postupak protiv Hatidže Mehmedović je obustavljen, a u ranijim sudskim postupcima osuđivana je novčanim kaznama.

XS
SM
MD
LG