Dostupni linkovi

Mega dron moći će prevoziti i ljude


Dron
Dron

Ogromni dron koji je predstavljen u Las Vegasu može letjeti 23 minute i na visini od 3,5 kilometra, a u njemu će se moći voziti putnici koji nisu teži od 90 kilograma.

Dosad su bespilotne letjelice uglavnom služile za fotografiranje i snimanje, a neke tvrtke razmišljaju i da njima dostavljaju pakete. No, sada su na CES-u predstavili nešto čemu se nismo nadali, niti željeli... dron koji prevozi ljude!

EHang 184 je prva takva letjelica, a može prevoziti teret do 90 kilograma. Dron je visok oko metar i pol, teži 200 kilograma i može letjeti brzinom od 100 km/h. Taj let trajat će najviše 23 minute, ali letjelica putnika može odvesti na gotovo 3.500 metara visine. Nakon ovakve avanture slijedi odmor jer se baterija mora ponovno puniti čak četiri sata.

Iako je ovo samo prototip letjelice, njeni tvorci napominju kako su odradili preko 100 sati probnih letova bez većih problema.

Kako je riječ o bespilotnoj letjeli treba napomenuti da osoba koja leti u ovom dronu zapravo njime ne upravlja jer u kokpitu nema fizičkih kontrola osim gumba kojima izdajete naredbe dronu da poleti ili sleti. Naravno, prije polijetanja morate unijeti plan puta što se čini preko aplikacije na tabletu ugrađenom u dron.

A kako vam tijekom leta ne bi bilo dosadno tu je internet veza, klima i svjetlo za čitanje. Letjelica bi se trebala naći na tržištu ove godine, a cijena će biti između 200.000 i 300.000 dolara.

Uz paprenu cijenu tu je i pitanje zakonske regulative. Cijelu proteklu godinu čitali smo o problemima koje uzrokuju dronovi, a u SAD-u je u prosincu počela zakonska regulacija dronova što znači da svaki vlasnik bespilotne letjelice mora prijaviti svoju letjelicu jer im u protivnom prijete visoke novčane kazne. Ako dođe do komercijalizacije ove letjelice trebat će donijeti i zakone, no zasad je ona zapravo potpuno ilegalna u većini zemalja.

XS
SM
MD
LG