Dostupni linkovi

Medojević: Đukanović stoji iza kriminalne prodaje KAP-a


Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
Reakcije na prodaju imovine podgoričkog Kombinata aluminijuma ne jenjavaju. Nakon sumnji dijela javnosti i snažnih izraza nezadovoljstva prethodnog investitora - Centralnoevropske aluminijumske kompanije ruskog oligarha Olega Deripaske, sada se čuju i konkretne optužbe da je prodaja imovine KAP-a nikšićkom biznismenu Veselinu Pejoviću kroz bankrot prevara organizovane kriminalne grupe kojom diriguje sam premijer Milo Đukanović.

"Centralnoevropska aluminjumska kompanija ima snažan osnov za pokretanje međunarodne arbitraže protiv Vlade Crne Gore", kaže funkcioner Demokratskog fronta, Nebojša Medojević koji tvrdi da su svi investitori koji su bili zainteresovani za kupovinu imovine podgoričkog Kombinata aluminijuma prevareni od strane "organizovane kriminalne grupe na čijem je čelu premijer Milo Đukanović".

“Kada je stečajni upravnik raspisao oglas za bankrot onda jedino što je važno u tom oglasu jeste cijena koju ponuđač ponudi.Međutim, poslije raspisivanja oglasa stečajni upravnik je počeo da prihvata uslove jedinog ponuđača, kompanije Uniprom iz Nikšića a to je da mu se poklone stotine hiljada, milioni kvadrata zemlje u KAP-u, da mu se finansira socijalni program, da se promijeni namjena zemljišta, da se obezbijedi industrijska zona. Čim date te uslove nakon raspisivanja oglasa vi ste prevarili učesnike na oglasu jer nijesu svi učesnici na oglasu znali da će opština pokloniti zemlju. To su novi uslovi i nove desetine miliona eura i sasvim je izvjesno da CEAC kao potraživač ima pravni osnov da pokrene međunarodnu arbitražu jer se na taj način može dokazati da su oni prevareni. Čitava ova operacija ima sve elemente udruženog zločinačkog poduhvata na čijem čelu je Milo Đukanović. Ovaj čovjek je obični izvršilac”, kaže Medojević.

Potpredsjednik parlamenta i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Branko Radulović tvrdi da podgorički Kombinat aluminijuma predstavlja potencijal vrijedan milijardu eura, a da je zahvaljujući korumpiranoj mreži koju čini nekoliko desetina lica novom vlasniku namješteno da u neregularnoj proceduri za svega 28 miliona eura dodje do basnoslovno vrijedne imovine KAP-a. Radulović je iskazao ozbiljnu rezervu u kapacitet novog vlasnika KAP-a.

“U preradi proces vađenja rude do izrade folije ili do neke legure jedna je od najsloženijih tehnoloških operacija u svijetu gdje postoje cijeli instituti koji se bave tim i postoje velika istraživanja. I sada dati sve to nekome da to radi ko se bavi samo pretapanjem nekih od sekundarnih sirovima i na taj način dovoditi cijelu sudbinu i opstanak KAP je krajnje neumjesno. To je neodgovorno, to je antidržavnički, to je smiješno i to je sprdnja. Taj čovjek priča o pitanju snabdijevanja energijom. Pa ne možete sa niskom tehnološkom operacijom i proizvodom pa bilo i 120 hiljada tona da platite ni 30 eura po megavat satu. Sa visokom tehnološkom fazom koja se može napraviti možeš da izdržiš sa tih 120 hiljada tona. A taj čovjek kaže čekaćemo da dođe plin! Pa, ljudi u kakvoj se mi zemlji nalazimo”, ističe Radulović.

Podsjetimo. KAP je do potpune propasti dovela offshore firma, Centralno-evropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske koja je fabrikom gazdovala od 2005. do prošlog ljeta kada je uveden stečaj zbog dugova od 360 miliona eura, dvostruko većih od ukupne vrijednosti kompanije. Nakon proglašenja bankrota, raspisana su dva tendera za prodaju imovine fabrike da bi na kraju ostao samo jedan ponudjač, nikšićki biznismen Veselin Pejović, stopostotni vlasnik Uniprom-a, koga opozicija smatra marionetom premijera Mila Djukanovića koji je i sam predmet optužbi da je bio duboko involviran u tajne dilove sa prethodnim ruskim investitorom iz čega je, navodno, izvlačio veliku finansijsku dobit na štetu države.

U međuvremenu je Centralnoevropska aluminijumska kompanija, pred međunarodnim sudom, tužila Vladu za kršenje ugovornih obaveza, a Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta smatra da ruski investitor i tu ima dobre šanse.

“Vlada Crne Gore nije iskoristila čiste zicere, da tako kažem iz ugovora o poravnanju i nije raskinula taj ugovor nego je taj ugovor ostao da važi a onda je vlada kao povjerilac i to jedan od najmanjih pokrenula stečajni postupak. To znači da je vlda mimo onih dogovorenih klauzula u ugovoru pokrenula postupak izbacivanja ruskog investitora iz KAP. Ovo je vrlo važno da crnogorska javnost zna da se u međunarodnim sporovima oko stranih investicija arbitražni sudovi vode isključivo ugovornim odnosima vlade i investitora. Gdje god vlada postupa mimo ugovornih odnosa, svojim akcijama, odlukama to izaziva ozbiljne štete po držvu koja ima takvu vladu”, zaključuje Medojević.
XS
SM
MD
LG