Dostupni linkovi

Međunarodna zajednica zadovoljna tokom izbora u Afganistanu


Afganistan, prebojavanje glasova
Afganistan, prebojavanje glasova
Međunarodna zajednica je izrazila zadovoljstvo zbog održanih predsjedničkih izbora u Afganistanu i velikog odziva glasača. Milioni Afganistanaca u subotu su izašli na birališta, uprkos prijetnjama talibana da će učiniti sve da poremete tok izbora, uključujući i oružane napade. Sa udaljenih biračkih mjesta glasačke kutije su i na magarcima prebačene do prostorija nezavisne izborne komisije, gdje je u toku prebrojavanje glasova.

Vlasti su saopštile da tokom glasanja nije bilo većih incidenata. Na nekim biračkim mjestima bilo je nedovoljno glasačkih listića, kao i prijava o neregularnosti izbora. Rezultati prvog kruga izbora očekuju se 24. aprila, ali su zvaničnici najavili da bi djelimični rezultati glasanja mogli da budu poznati već danas.

Izlaznost na predsjedničkim izborima u Avganistanu bila je 58 odsto, saopštio je predsjednik Nezavisne izborne komisije Ahmad Jusuf Nuristani.

"Prema preliminarnim procjenama, oko sedam miliona građana od ukupno 12 miliona glasalo je u subotu na izborima", izjavio je Nuristani.

Prvi preliminarni rezultati ovog, prvog kruga glasanja, biće poznati 24. aprila, a drugi krug bi mogao biti organizovan 28. maja.

Istovremeno, tri lica su u nedjelju poginula od eksplozije bombe ručne izrade u sjevernom dijelu zemlje, u trenutku kada je prolazio kamion koji je prevozio glasačke listiće nakon predsjedničkih izbora, saopštila je lokalna policija. Eksplozija se dogodila u provinciji Kunduz.

Proces glasanja, 5. april
Proces glasanja, 5. april
"Bomba je eksplodirala prilikom prolaska kamiona, koji je prevozio izborni materijal između distrikta Kan Abad i grada Kunduza", rekao je za AFP portparol provincijske policije Sajed Sarvar Huseini.

On je dodao da su poginuli član nezavisne izborne komisije, policajac i vozač.

"U kaminu se nalazilo osam punih glasačkih kutija, koje su uništene od eksplozije", dodao je Huseini.

Šef lokalne nezavisne izborne komisije Amir Amza Ahmadžaj potvrdio je ovu informaciju i napomenuo da su prethodno listići prebrojani i rezultati zabilježeni.

Sumnje u nepravilnost izbora

Trojica kandidata koji važe za favorite na predsjedničkim izborima ukazali su u nedjelju da je bilo ozbiljnih neregularnosti i prevara tokom glasanja na izborima.

"Bio je to važan dan za demokratiju Afganistana", ocijenio je jedan od trojice favorita za predsjednika Zalmaj Rasul. Rasul, bivši ministar spoljnih poslova, ukazao je da je bilo problema na pojedinim mejstima, ali nije iznio detalje, prenosi AFP.

"Izvještaj o tome predat je žalbenoj izbornoj komisiji i oni moraju da odgovore. Afganistan neće prihvatiti da predsjednik bude izabran na prevaru", napomenuo je on.

Da su izbori veliki uspjeh za Afganistan tvrde i Ašraf Gani, bivši ministar finansija, i Abdulah Abdulah, ali i oni ukazuju na neregularnosti.

Izborna komisija za žalbe saopštila je u nedjelju da je primila više od 1.200 prigovora o neregularnosti tokom izbora. U međuvremenu su lokalni mediji objavili da se očekuje da će biti održan drugi krug, jer niko od osam kandidata neće imati dovoljan broj glasova. Međutim, Nezavisna izborna komisija nije objavila ni nezvanične ni djelimične rezultate izbora.

Podrška Baraka Obame

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama izjavio je da je održavanje predsjedničkih izbora u Afganistanu važan događaj za tu zemlju. On je rekao da je izlaskom na izbore afganistanski narod preuzeo punu odgovornost za svoju zemlju pošto SAD sa saveznicima postepeno povlače svoje trupe iz Afganistana.

Obama je čestitao milionima Afganistanaca koji su se oduprli prijetnjama Talibana i izašli na glasačka mjesta. Američki predsjednik ukazao je na to da su izbori za nasljednika afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija ključni za obezbjeđivanje demokratske budućnosti Afganistana i kontinuirane međunarodne podrške toj zemlji.

Inače, aktuelnog afganistanog predsjednika Hamida Karzaija Zapad je postavio na vlast 2001. On je 2004. prvi put izabran za predsjednika, a reizabran 2009. godine. Sada mora da se povuče jer Ustav zabranjuje treći predsjednički mandat, prenose agencije.

Ovi izbori, prva predaja vlasti jednog demokratski izabranog predsjednika drugom, važe za glavni test ove siromašne države sa 28 miliona stanovnika.
XS
SM
MD
LG