Dostupni linkovi

Protesti u Skoplju nastavljeni


Treća noć protesta u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Treća noć protesta u Skoplju

U Skoplju su u četvrtak uveče, treću noć zaredom, nastavljeni protesti posle odluke predsednika Đorđa Ivanova da prekine sve krivične postupke protiv političara koji su povezani sa političkom krizom i aferom o prisluškivanju.

Demonstranti koji su se okupili pred Sobranjem, a zatim protestovali ispred policijske stanice Beko, a onda i pred Vladom, tražili su ostavku šefa države, zamrzavanje svih aktivnosti povezanih za parlamentarne izbore zakazane za 5. jun, te formiranje ekspertske vlade koja će organizovati fer i kredibilne izbore. Tražili su takođe i oslobađanje pritvorenih tokom protesta u sredu uveče.

Ponovo su se okupile i vladine pristalice, na kontraprotestu u organizaciji Građanskog pokreta za odbranu Makedonije, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog odluke Ivanova da amnestira predsednika SDSM Zorana Zaeva i ranijeg visokog funkcionera MUP-a Zorana Veruševskog, koji su, prema njihovom mišljenju, prisluškivanjem ugrozili bezbednost države.

Jake policijske snage, sa vodenim topovima, bile su raspoređene u centru grada.

U sredu uveče je tokom protesta u organizaciji građanske inicijative "Protestiram" demolirana kancelarija predsednika države u centru Skoplja, 12 demonstranata je privedeno, a povređeni su novinar i fotoreporter.

Iz evropskih institucija pozivaju na smirivanje situacije i politički dijalog.

Evrokomesar Johanes Han na svom Tviter profilu je napisao da se kriza može rešiti samo političkim sredstvima, a ne nasiljem.

Han poziva sve političke partije i odgovorne građane da se uzdrže od nasilja.

"Odgovornost političara je da se vrate za pregovarački sto", naveo je Han posle protesta u sredu uveče.

I portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi je izjavio da je Vašington duboko zabrinut najavom predsednika Ivanova da oprosti svima koji su predmet istrage u vezi skandala sa prisluškivanjem.

"Ukoliko se sprovede, ova odluka će štititi korumpirane službenike i uskratiće pravdu građanima Makedonije", dodao je Kirbi.

U novom godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o ljudskim pravima i slobodama optužuje se makedonska vlada za nepoštovanje vladavine prava.

XS
SM
MD
LG