Dostupni linkovi

Međunarodna dečja likovna kolonija: Različitost nas spaja


Mališani na likovnoj koloniji "Jagart"
Mališani na likovnoj koloniji "Jagart"
Zavičajni muzej iz Priboja već petu godinu realizuje zanimljivu Medjunarodnu dečju umetničku koloniju „Jagart“ , gde se deca uzrasta do 13 godina iz različitih krajeva sveta kroz upoznavnaje različitih kultura, uče da crtaju i slikaju , ali i vrednosti i bogastvu različitosti.

Slobodanka Klačar kustos Zavičajnog muzeja za RSE kaže da su ranijih godina u radu učestvovala i deca iz Nemačke i Holandije, a ove godine u Priboju su deca iz Belgije, Amerike i gradova iz Srbije.

„Trudimo se da deci obezbedimo drugačiji rad i drugačiji pristup umetnosti kroz igru i druženje. Različite su kulture , nacije i nemamo nikakvih ograda u tom smislu i na ovoj koloniji dobrodošli su svi“, kaže Kačar.

Poseban izazov za rad na ovoj koloniji je za slikare Natašu Djuričković Sidru iz Crvenke i Aleksandara Todorovića iz Arilja koji decu uče tehnikama slikanja.

Meni je zanimljiva ova sredina zbog toga, da nas je različitih sa svih strana, da smo kulturološki različiti,i da odlično živimo takvi kakvi jesmo. Koncept mi je vrlo dobar,zato što su upravo na koloniji deca iz Priboja, Amerike, Belgije, Beograda“, kaže Nataša.

Aleksandar dodaje da je sa decom vrlo zanimljivo i da rad prilagodjava prema onome što ih najviše interesuje.

„Deca su vrlo zainteresovana za rad, njih sve interesuje, puni su ideja, ali ipak prilagodjavamo se prema onome što vidim da im najviše nedostaje, nešto od likovnih elemenata.“

Lamija je iz Belgije i prvi put je u Priboju. Voli da slika i zato je došla na ovu koloniju. Stekla je nove prijatelje i, kako kaže, naučila je da lepše slika. Lara je iz Beograda oduševljena je kolonijom i drugarima a naučila je neke nove tehnike slikanja.

Ena je došla iz Amerike i ako slabije govori srpski to joj nije bio problem da upozna nove prijatelje i planira da i iduće godine dodje u Priboj, jer kaže ima mnogo lepih predela i dobrih ljudi. Anja je iz Priboja i za nju je ovo poseban doživljaj, jer kaže da se u društvu bolje uči, i da svi pomažu jedni drugima kada pomoć zatreba.

U Priboju je sve više grafita sa neprimerenim sadržajem naročito po školama pa su se i ove godine mladi umetnici potrudili da ulepšaju fasade škola i pokažu prolaznicima šta su naučili . Oslikali su fasadu O. Š.“ Branko Radičević“ i sudeći prema reakcijama prolaznika, mladi umetnici su položili još jedan ispit.
XS
SM
MD
LG