Dostupni linkovi

Haradinaj i ostali oslobođeni, zločini potvrđeni


Ramush Haradinaj, Lahi Brahimaj i Idriz Balaj
Ramush Haradinaj, Lahi Brahimaj i Idriz Balaj
U ponovljenom postupku zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuš Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj oslobođeni su za udruženi zločinački poduhvat zlostavljanja i ubijanja stanovnika Kosova, različitih nacionalnosti u logoru u Jablanici 1998. godine.

Suđenje Haradinaju i Balaju, koji su oslobođeni po drugi put, ponovljeno je po šest točaka od ukupno 37 iz prvog suđenja. Brahimaj, koji je nakon prvog suđenja osuđen na šest godina kao direktni počinitelj zločina, u ponovljenom postupku je također oslobođen. Raspravno vijeće je zaključilo da tužiteljstvo nije dokazalo povezanost optuženih sa zločinima - no i potvrdilo kako se zlostavljanje i ubijanje dogodilo.

Raspravno vijeće se uvjerilo da su zločini koji se navode u točkama 3, 4 i 5 optužnice utvrđeni. Konkretno - okrutno postupanje i mučenje svjedoka 6, policajca Nenada Remištara, jednog neidentificiranog Bosanca, Pala Krasniqija, Skendera Kuçija i svjedoka 3, kao i trojice neidentificiranih Crnogoraca, naveo je predsjedavajući južnoafrički sudac Bakone Moloto:

„Vijeće je zaključilo da su u ovim premlaćivanjima, izuzev u slučaju Jaha Bušatija, između ostalih učestvovali Nazmi Brahimaj, Hamza Brahimaj, Naser Brahimaj i Lahi Brahimaj. Žrtve su, sa izuzetkom Jaha Bušatija i trojice Crnogoraca, bile optužene da špijuniraju za Srbe, ili da sarađuju sa Srbima, ili da su povezane sa srpskim snagama.“

Raspravno vijeće je također utvrdilo da su djelimično utvrđeni navodi točke 6, konkretno, prisilno uklanjanje Nasera Like i Fadila Fazliua iz sela Žabelj:

„Tužilaštvo nije izvelo nikakve dokaze koji bi potkrijepili navode da su Idriz Balaj i Lahi Brahimaj počinili, planirali ili pomagali i podržavali izvršenje ovog krivičnog djela. Shodno tome, Idraz Balaj i Lahi Brahimaj nisu nu u kom pogledu krivično odgovorni za krivična djela za koja se terete u tački 6 optužnice, uključujući i one vidove odgovornosti za koje se alternativno terete.“

Raspravno vijeće je tako utvrdilo da je zločina vojnika OVK bilo i izvan logora Jablanica, na području zone Dukađin kojom je upravljao bivši premijer Kosova Haradinaj, kao lokalni zapovjednik. No, oni prema prvostupanjskoj presudi nisu počinjeni prema obrascu opisanom od strane tužiteljstva, odnosno prema udruženom zločinačkom poduhvatu:

„Npr. poslije jednog od navedenih incidenata jedan vojnik OVK-a izvinio se žrtvama, a incident je pripisao ekstremističkim grupama unutar OVK-a koje nije bilo moguće kontrolisati.“

No iako su zločini iz tri točke optužnice i djelomično iz jedne - utvrđeni, suci su zaključili kako nisu prezentirani dokazi koji bi s njima povezali trojicu optuženih:

„Tužiteljstvo nije izvelo nikakve vjerodostojne dokaze kojima bi se utvrdilo da je Ramuš Haradinaj uopšte znao za krivična djela koja su počinjena u kompleksu OVK-a u Jablanici. U dokazima koje je vijeće usvojilo ne pominje se da je Idriz Balaj bio prisutan u kompleksu OVK-a u Jablanici, niti da je imao saznanja o pomenutim krivičnim djelima.“

Rok podnošenja žalbe na prvostupanjsku presudu je 30 dana, a iz haškog tužiteljstva su poručili kako će vidjeti hoće li se odlučiti na taj korak, nakon pomnije analize oslobađajuće odluke. Konačan završetak postupka protiv Haradinaja i ostalih tako se tek očekuje.

************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG