Dostupni linkovi

Mediji u BiH: Senzacionalizam prije EU


Ilustracija
Ilustracija
Izvještavanje o procesu evropskih integracija zahtjeva podrobnije analize i zanimljivije sadržaje, što se ne može često čuti u bh. medijima, pokazala su nedavna istraživanja u zemlji. Gotovo 90 posto ispitanika najmanje jednom sedmično prima informaciju o evropskim integracijama i to najčešće putem televizije i internet portala, a medijima zamjeraju da ova pitanja tretiraju tek površno, dnevnopolitički i nezanimljivo

Javni ili komercijalni, mediji u Bosni i Hercegovini u 95 posto slučajeva o procesu evropskih integracija izvještavaju sa dnevnopolitičkog aspekta, zanemarujući analitički pristup na uštrb senzacionalističkog. Ovaj podatak je rezultat analize Media monitoringa u Bosni i Hercegovini za proteklih šest mjeseci koju je napravila Direkcija za evropske integracije BiH, kaže za naš program portparolka Direkcije Marina Kavaz - Siručić.

“Kada smo rekli da 95 posto medijskih izvještaja tretira evropske integracije sa dnevnopolitičkog aspekta, to znači da su prilozi ili tekstovi inicirani dnevnim događajima koji su najčešće protokolarnog tipa, a sastoje se od susreta zvaničnika Bosne i Hercegovine sa zvaničnicima Evropske unije ili ostalih evropskih zemalja“, ističe ona.

Upitali smo i prolaznike na ulici koliko se iz bh. medija mogu informisati o procesu evropskih integracija.



Otkako je Evropska zajednica priznala Bosnu i Hercegovinu, od 1992. godine do danas, tema Evropske unije u bh. medijima nije prepoznata jer nije tiražna, komercijalna niti zanimljiva publici, ističe novinar i stručnjak za evropske integracije Zekerijah Smajić. Mnogi su razlozi zašto je takav odnos prema temama o Evropskoj uniji.

„Ključni – po mom mišljenju – razlog je nedovoljna educiranost novinara o tom temama. Tome je opet razlog što menadžment i uredništvo u većini redakcija, uključujući javne emitere, nije prepoznalo Evropsku uniju kao top temu Bosne i Hercegovine zbog toga što kolege u medijima manje-više nisu dovoljno educirani o temi o kojoj govore, u ovom slučaju govorimo o Evropskoj uniji. Zapravo, prečesto se o Evropskoj uniji govori vrlo površno, nezanimljivo, jezički i terminološki, dakle činjenično pogrešno, i to, naravno, publika ne prihvata“, ocjenjuje Smajić.

Iako se temama Evropske unije količinski više bave javni emiteri, privatni mediji više ulaze u suštinu, navodi Smajić. Iz trenutnih radijskih i televizijskih emisija javnost teško može spoznati šta je ideja procesa evropskih integracija.

„Sve se svodi na bezvizni režim, slobodu kretanja, IPA fondove, količinu novca kojeg smo dobili ili nismo dobili, kojeg smo utrošili jer nismo znali osmisliti projekte da se ti novci dobiju i utroše, itd. To je samo djelić suštine procesa evropskih integracija. To su zapravo tehnike, oruđa kojima bi trebalo da se ostvari suština, a suština je da građanin Bosne i Hercegovine u dogledno vrijeme uživa sve prednosti integracije u Evropsku uniju, da može koristiti a ne znati da ima pravo da se školuje pod istim uslovima kao i svi drugi građani Evropske unije, da zna koristiti zdravstvene institucije, da zna tražiti zaštitu svojih prava“, kazao je Smajić.

Analize rađene prije nekoliko godina pokazuju da i mediji u susjedstvu o procesu evropskih integracija izvještavaju sa dnevnopolitičkog aspekta, navodi portparolka Direkcije za evropske integracije, Marina Kavaz - Siručić.

„BBC je u Srbiji 2010. godine proveo istraživanje o tome kako srbijanski mediji tretiraju proces evropskih integracija. Došli su do sličnog zaključka, odnosno da je riječ uglavnom o protokolarnim događajima, da to rade vrlo formalno i da nedostaje elemenat ljudske priče. U Hrvatskoj je istraživanje radio Fakultet političkih znanosti iz Beograda, krajem 2009. godine. Percepcija je bila takva da su mediji u Hrvatskoj vrlo pismeni, vokabularno razvijeni kada je riječ o procesu evropskih integracija, ali da su, s druge strane, skloni senzacionalizmu i isticanju loših vijesti“,
navodi ona.

U Direkciji za evropske integracije kažu da je edukacija novinara izuzetno važna. S tim u vezi Direkcija organizuje obuke u namjeri da formira tim specijalizovanih novinara koji će istraživati i izvještavati o procesu evropskih integracija.

„Primjećujemo da se u posljednjih osam mjeseci stvari poboljšavaju, da imamo tematskih izvještavanja i u printanim i u elektronskim medijima, naročito kada je riječ o temi ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, za koju su, zbog aktuelnosti, mediji u posljednju godinu najviše zainteresovani.“

Zanimljive teme učinile bi da sadržaji o evropskim integracijama dobiju više pažnje i bh. građana, ističe za RSE Zekerijah Smajić.

„Ako bi se mediji počeli baviti Evropskom unijom na životnim pitanjima koja svakodnevno moraju - ne 'trebaju' ili 'hoće' - interesirati građanina, moraju zbog toga što svaki građanin, naravno, želi da uživa blagodeti današnjeg života, onda bi teme o Evropskoj uniji ili iz EU bile daleko tiražnije, čitanije, slušanije, a samim tim bi bile publici, znači i medijima, atraktivnije“, zaključuje Smajić.
XS
SM
MD
LG