Dostupni linkovi

Mediji: Ruska glavobolja Trumpove adminstracije


Predsjednik SAD Donald Trump.
Predsjednik SAD Donald Trump.

Vodeći američki i evropski mediji analizirali su zašto “ruske veze” ne prestaju zadavati glavobolje adminstraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, a nakon što su se pojavile informacije da se ministar pravosuđa Jeff Sessions sretao sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom prije izbora, što nije rekao u Senatu prilikom svjedočenja za imenovanje, što je bila naša tema na "Zašto?".

To je priča koja jednostavno neće da napusti predsjednika Donala Trumpa i njegovu adminstraciju: Rusija, počinju svoju analizu Shushannah Walshe i Rick Klein.

Do srijede navečer, ovo je bila dobra sedmica za predsjednika nakon teškog prvog mjeseca za novu adminstraciju.

Kapkanje vijesti o Rusiji od izbora je pokvarilo medeni mjesec i Trumpovo prvo obraćanje Kongresu u utorak je obećavalo promjenu. Ali novim otkrićima o kontaktima između Trumpovog ministra pravosuđa i ruske vlade, ta nada je nestala.

To se uklapa u problematičan obrazac Trumpove Bijele kuće, koje je već svjedočila gubitku Michaela Flynna, prvog savjetnika za nacionalnu sigurnost, jer nije bio iskren o svojim kontaktima sa Rusima.

Ruski problemi predstavljaju najvažniju priču sa kojom se suočava nova administracija. Ona je tu svo vrijeme – tokom kampanje u kojoj je tim Hillary Clinton snažno ukazivao da su Trumpovi saradnici iza ruskog hakiranja istaknutih demokrata.

Trump je, na sada već čuveni način, prikazao Clinton kao neetičnu i neiskrenu. Sada on ne može pobjeći od tih etiketa bez neke akcije ili čiste istrage.

Trump i njegovi saradnici su vjerovatno veoma ljuti jer je ova vatrena oluja pregazila pozitivne rekacije na njegovo zajedničko obraćanje Kongresu.

Ali ovo je sada previše odmaklo da bi se završilo na brz i čist način.

Ako tražite neku vrsu uporišta u vrtlogu ruskog problem Donalda Trumpa bolje vam je da pogledate prema Moskvi nego Washingtonu, gdje ništa nije jasno. Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov kaže da ovo sprječava obećano “resetovanje” odnosa između dvije zemlje. I ja bih to rekao, piše David Usborne.

Ali bez obzira kako ovo završi, šteta koja je pričinjena ovoj Bijeloj kući je već ozbiljna. Fino podešena mašina izgleda svakako ali samo ne tako – nakon samo tri sedmice savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn je natjeran da podnese ostavku upravo zbog toga što je lagao potpredsjedniku Mikeu Pencu oko telefonskih razgovora koje je prije izbora imao sa istim ovim ambasadorom Kisljakom. Pozivi za skidanje skalpa ministru pravosuđe sada dolaze zbog istog razloga.

Ako dođe do imenovanja specijalnog tužitelja, vrlo je vjerovatno da će se ta priča nastaviti sljedećih, ne samo sedmica i mjeseci već i duže. Istraga Kennetha Starra o Billu Clintonu je počela 1994.

Kad je završila, bila je prerasla u nešto mnogo veće nego što je originalno planirano, proširivši se na vezu sa Monicom Lewinsky. Kotrljala se još narednih pet godina.

Da li bi nezavisna istraga protiv Trumpa i Rusije također mogla narasti? Kao otrovna lignja? Mogla bi.

A prije samo nekoliko mjeseci smo špekulisali gdje će se održati ljubavni samit između Trumpa i Putina.

Jedno od željeznih pravila politike je: Ako se baviš gramatičkom analizom, to je siguran znak da gubiš, piše Karen Tumulty.

Posljednja potvrda tog principa je stigla od ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa.

Tako se pod drugi put predsjednik Trump našao u poziciji da garantuje za jednog od njegovih najviših namješetenika koji je uhvaćen kao ne govori cijelu istinu o razgovorima sa glavnim moskovskim čovjekom u Washingtonu.

Veći politički problem za Trumpa i njegov tim je nesposbnost da otresu mračne pretpostavke oko veza njihovih saradnika sa neprijateljskom silom, a sve to pored dokaza da je Rusija pokušala da utiče na američke izbore.

“Šta to Rusi imaju o njemu?” pitala je u četvretak Nency Pelosi, vođa manjinskih demokrata u Predstavničkom domu Kongresa.

Trumpovi problemi su otežani njegovim i nekim njegovim tendencijama – među njima je i sklonost ka personaliziranju problema koji potencijalno imaju puno veće posljedice.

Tako on pitanja oko ruskog uticaja na američki izborni sistem vidi kao izazov njegovom legitimitetu kao predsjednika.

XS
SM
MD
LG