Dostupni linkovi

Sindikalni lider tuži novinara zbog nedovoljnog patriotizma


Goran Gerovac: Nema ničeg romantičnog u umiranju za domovinu (na fotografiji: Vojna parada u Zagrebu, 2015.)
Goran Gerovac: Nema ničeg romantičnog u umiranju za domovinu (na fotografiji: Vojna parada u Zagrebu, 2015.)

Kolumna novinara Večernjeg lista Gorana Gerovca u kojoj je s gađenjem reagirao na kampanju za vraćanjem obaveznog vojnog roka kao jedan od rezultata imala je i to da ga je kolega Anton Filić tužio poslodavcu da zbog takvih tekstova pada tiraža Večernjeg lista. Filić je, inače, i predsjednik Sindikata novinara Hrvatske.

U Večernjem listu ustali su u zaštitu slobode izražavanja, ali nije ugodna činjenica da su se klerikalnim udrugama i veteranskim liderima u napadu na medije i novinare zbog "nedovoljnog patriotizma" priključile i osobe na čelu tijela koja bi ih trebala štititi.

"Nema ničeg romantičnog u umiranju za domovinu. (…) Ne mogu opisati razinu tjeskobe koja me pritisne kada sretnem svoje vršnjake osakaćene u ovom posljednjem ratu kao što ne mogu shvatiti lakomost domovine da pristaje radi vlastitog mita svojim ljudima trgati udove i gurati ih u jame", napisao je među ostalim u tekstu naslovljenom "Roditelji ne šaljite djecu u vojsku. Klinci, ako vas pozovu – dezertirajte. Ginuti za domovinu mračna je glupost" novinar i urednik u zagrebačkom Večernjem listu Goran Gerovac, reagirajući na sve glasniju kampanju za ponovnim uvođenjem obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj.

Njegov kolega, ali i predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić tužio ga je zbog toga glavnom uredniku, predsjednici Uprave tvrtke i direktorici za ljudske resurse uptužujući Gerovca da zbog takvih tekstova s porukom "da su svi koji su pali za Hrvatsku – budale" pada tiraža, što može dovesti do otpuštanja novinara, a da je usput uvrijedio i sve hrvatske poginule branitelje, među kojima je i Filićev brat.

"Nedopustivo je da na čelu novinarskog sindikata već preko desetljeća bude čovjek koji je u stanju na takav način prijaviti kolegu", kaže za RSE urednik portala forum.tm Goran Borković koji je cijelu priču i pustio u javnost.

"On, između redaka, zapravo poziva vodstvo tvrtke da tom istom Goranu Gerovcu uruči otkaz. To je situacija na koju zaista nismo navikli! U medijima smo vidjeli svašta, ali ovako nešto je zaista raritet – da sindikat koji ima toliko posla s obzirom na stalno smanjivanje radnih prava i na rapidan pad broja stalno zaposlenih novinara sam zapravo proizvodi slučajeve stvarajući još jedan u nizu", konstatira Borković.

Goran Borković: Raritetan slučaj u medijima
Goran Borković: Raritetan slučaj u medijima


Glavni urednik Večernjeg lista i jedan od adresata Filićeve prijave Dražen Klarić je za RSE kazao da apsolutno brani slobodu izražavanja mišljenja, i u tom kontekstu daje punu potporu svim svojim kolumnistima, pa tako i Goranu Gerovcu, podsjećajući da je upravo Gerovcu dodijelio povjerenje da uređuje jedan od najutjecajnijih političkih magazina Obzor koji izlazi kao tjedni dodatak Večernjeg.

U Hrvatskom novinarskom društvu nisu posebno uznemireni Filićevim postupkom, kojeg ocjenjuju neobičnim.

"Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali mislim da je Filić mogao sve raspraviti na kolegiju ili unutar redakcije", ističe za RSE svoj stav predsjednik Društva Saša Leković.

Novonastala situacija je, prema ocijeni Lekovića, izuzetno neobična i nezgodna.

"Ovo je vrlo nezgodna situacija u kojoj je novinar koji je prijavio kolegu ne samo glavnom uredniku, nego i vodstvu firme i predsjednik Sindikata novinara Hrvatske, kojeg je prijavljeni kolega član! To je prilično neobična situacija i stvarno mi je žao što se nešto takvo dogodilo. Nije nezakonito, ali je to nešto što ne bi trebalo činiti", dodaje Leković.

Anton Filić svoj istup objašnjava brigom za radna mjesta novinara koja bi mogla biti ugrožena padom tiraže zbog ovakvih tekstova.

Anton Filić
Anton Filić


Gerovac je odmah zatražio ispisnicu iz novinarskog sindikata i razmišlja ne bi li potražio i međunarodnu zaštitu u situaciji kada ga napada čelnik institucije koja bi ga trebala štititi.

Sindikat će zatražiti očitovanje sviju uključenih kako bi Izvršni odbor mogao zauzeti stav.

Do jučer su medije i novinare zbog antimilitarističkih i "nedovoljno patriotskih" stavova napadale klerikalne udruge poput U ime obitelji ili neki veteranski lideri uzimajući si pravo da govore u ime svih veterana.

Ovoga puta pridružio im se kolega novinar i šef novinarskog sindikata.

Je li posrijedi usamljeni eksces, li najava trenda, vidjet će se u sljedećim tjednima ili mjesecima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG