Dostupni linkovi

McCain uvjeren da će Senat ratifikovati prijem Crne Gore u NATO


John McCain na konferenciji za medije foruma fonda "German Marshall Fund" (GMF), Brisel
John McCain na konferenciji za medije foruma fonda "German Marshall Fund" (GMF), Brisel

Američki republikanski senator John McCain izrazio je danas uvjerenje da će Senat Sjedinjenih Američkih Država iduće sedmice ratifikovati pristupni ugovor Crne Gore u NATO.

McCain, predsjedavajući Odbora za oružane snage, na konferenciji za novinare u Briselu je izjavio da smatra da će glasovi Senata u cijelosti ići u korist Crne Gore.

"Sretan sam što mogu reći da ćemo u ponedjeljak započeti sa glasanjem i zatvorenom raspravom, a onda krenuti dalje sa glasanjem o Crnoj Gori. Veoma sam sretan što mogu kazati da sam u cijelosti uvjeren da će glasovi ići u korist za ulazak Crne Gore u NATO", istakao je McCain.

Ponovio je i značaj ulaska Crne Gore u Alijansu.

"U četvrtak smo održali saslušanje sa našim čelnikom evropske komande, generalom Scaparrottijem (Curtis), koji je naše najbolje vojno lice u regiji. Upitao sam ga kakav bi uticaj prouzrokovao neulazak Crne Gore u NATO i on je rekao da bi to bilo potpuna katastrofa. On je rekao da je ključno da Crnu Goru uvedemo (u NATO), a ukoliko to ne uradimo, posljedice bi se odrazile po cijelu regiju", poručio je John McCain na konferenciji za štampu foruma fonda "German Marshall Fund" u Briselu.

Inače, komandant NATO-a snaga u Evropi, general Curtis Scaparrotti, nedavno je tokom saslušanja pred senatskim Odborom za oružane snage rekao da je suštinski važno da Crna Gora bude primljena u NATO.

Precizirao je da bi izostanak ratifikacije crnogorskog članstva imao negativne posljedice na politiku otvorenih vrata Alijanse, prenosi Glas Amerike (VOA).

"Apsolutno je ključno da Crna Gora bude primljena u NATO. Iskazali su želju i ispunili uslove. To takođe naglašava otvorenost NATO-a i mogućnost da uključi one koji žele da budu dio Saveza. U suprotnom, to bi unazadilo ambicije mnogih drugih država i naroda, naročito Istočne Evrope, koji su okrenuti ka Zapadu i žele da budu dio NATO-a", odgovorio je komandant NATO snaga u Evropi.

Scaparrotti je u svjedočenju u Senatu rekao i da Rusija koristi etničke tenzije na Balkanu da bi usporila napredak u evropskim i transatlantskim integracijama.

"Rusija promoviše anti-evropske stavove u regionu, koristeći korumpirane političke sisteme, loše ekonomske rezultate i sve veću etničku polarizaciju", naveo je komandant Scaparrotti.

Rusija se, kako je rekao, u prošloj godini otvoreno miješala u političke procese u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Zastava Crne Gore i NATO-a
Zastava Crne Gore i NATO-a


Svih 28 članica NATO-a moraju ratifikovati pristupni ugovor prije nego što Crna Gora i formalno postane članica Alijanse.

Protokol je do sada ratifikovan u 26 parlamenata članica NATO-a i preostalo je da ga još ratifikuje i gornji dom parlamenta Španije, donje zakonodavno tijelo ove države je to već učinilo, te Senat SAD.

Glasanje u Senatu je tri puta odloženo posljednjih mjeseci jer su dva republikanca, senatori Rand Paul i Mike Lee, blokirali brzo glasanje.

Rusija se snažno protivi pristupanju Crne Gore NATO-u i njeni zvaničnici su više puta upozoravali da je to pogrešan korak koji može izazvati nestabilnost.

U četvrtak je, pak, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako je Crna Gora popustila pred ultimatumom – ili Rusija ili NATO.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG