Dostupni linkovi

Matične ćelije usporavaju starenje


Eksperiment na miševima je pokazao da jedna injekcija matičnih ćelija produžava njihov život čak za tri puta.

Također, ubrizgavanjem matičnih ćelija u njihov organizam, miševi rastu više u odnosu na to koliko bi rasli da im nisu ubrizgane matične ćelije.

Istraživači sa Univerziteta u Pittsburghu kažu da daljnje istraživanje vezano za matične ćelije može doprinijeti "odgodi" starenja.

Učinak je bio vidljiv odmah u laboratoriji, u posudi gdje su se matične ćelije nalazile uz prijevremeno ostarjele ćelije. Bolesne, stare ćelije su se promijenile nakon što su stavljene uz zdrave.

Američki naučnici su proveli eksperiment na miševima. Testirali su ono što se naziva preuranjeno starenje, stanje poznato kao progeria, što se javlja i kod ljudi.

Ubrizgavanjem matičnih ćelija miševima sa progeriom pokazalo se da oni mnogo duže žive od onih koji nisu potpomognuti matičnim ćelijama.

Međutim, ubrizgavanjem matičnih ćelija 17 dana starim miševima, kod njih su se mogle uočiti ogromne promjene u rastu i razvoju.

Kod onih oboljelih zdravstveno stanje se znatno popravilo, a naučnici kažu da je to zbog toga što su zdrave ćelije pomogle pri korekciji onih sa anomalijama.
XS
SM
MD
LG