Dostupni linkovi

Matanićev „Zvizdan“ u Cannesu


Ankica Jurić Tilić, Dalibor Matanić, Hrvoje Hribar
Ankica Jurić Tilić, Dalibor Matanić, Hrvoje Hribar

Film „Zvizdan“ u režiji i po scenariju Dalibora Matanića - poznatog po nagrađivanom filmu „Fine mrtve djevojke“ - prvi je hrvatski flm od osamostaljenja uvršten u program Kanskog festivala, u sekciji „Izvjestan pogled“. Radi se o ljubavnoj priči dvoje mladih različite nacionalnosti u dalmatinskom zaleđu kroz dvije decenije – od 1991 do 2011.

„Film prati po dva mlada para u dva susjedna sela Dalmatinske zagore, a svakih deset godina povijesni trenutak stvara prepreke njihovoj ljubavi“, kaže Matanić za naš radio.

„Imamo tri 'dekade' u filmu i u prvoj se ne bavimo konkretno ratom, nego početkom rata, nekim mogućim naslućivanjem mogućih sukoba koji su se kasnije dogodili. U kasnijim 'dekadama' bavimo se ranama koje nisu zacijeljene, nekim ožiljcima koji su duboko ukopani u likove. To sve o čemu govorimo dešava se god. 1991, 2001 i 2011, a u sve to inkorporirano je vrijeme i prije tih sukoba, dakle i iz vremena Prvog i Drugog svjetskog rata. Na žalost, takva je situacija u tim krajevima unazad dugo, dugo vremena“, objašnjava redatelj.

„Cannes je za europske filmaše ono što su za sportaše Olimpijske igre“, kaže povodom vijesti o uvrštavanju „Zvizdana“ u službenu konkurenciju Cannesa producentica filma Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuće Kinorama.

„Ovo uvrštavanje u canneski program nešto je što je za nas koji radimo u europskoj filmskoj sredini apsolutno najveće priznanje za naš rad. Vrlo je snažna konkurencija filmova iz cijelog svijeta upravo za ovaj program, i što više znamo o tome i o samom poslu to nam je ovo priznanje značajnije i veće, jer znamo koliko je teško probiti se među sve te sjajne naslove i među sve te slavne filmske autore i dosegnuti ovakav uspjeh“, komentira producentica.

Scena iz filma, foto: Hrvatski audio-vizualni centar
Scena iz filma, foto: Hrvatski audio-vizualni centar

O ovom filmu o zabranjenim ljubavima glavne uloge glume Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih je i ekipa glumaca od veterana poput Mire Banjac, srednje generacije glumica poput Nives Ivanković i Ksenije Marinković do niza afirmiranih, ali i još neafirmiranih glumaca mlade i najmlađe generacije.

Hrvatski audio-vizualni centar krovna je institucija za poticanje hrvatskog filma. Ravnatelj centra Hrvoje Hribar kaže za naš radio kako mu je i više nego drago da je film njihovog umjetničkog savjetnika za dugometražni film uvršten u službeni program Cannesa.

„Drago nam je i zato što je to ni prva ni zadnja koprodukcija – to je film koji je nastao u suradnji Hrvatske kao većinskog koproducenta, i Slovenije i Srbije kao manjinskih koproducenata - što pokazuje da naš koncept regionalne suradnje i kapilarnog povezivanja filmskih industrija svih tih 'eks' zemalja naravno ima smisla“, konstatira Hribar.

Ali to da takav nastup ima smisla ne znači samo da pomaže pri nalaženju sredstava za film ili apliciranju na europski fond za film Euroimage, već i u sinergiji zajedničke prisutnosti i utjecaja na europsku filmsku zajednicu koja je ta koja vrednuje, koja odlučuje, koja uzima ili ne uzima neki projekt, tvrdi Hribar.

Na filmu se radilo dugo i mnogo, kaže producentica Jurić Tilić, prvo Matanić i ona, a s vremenom im se pridružilo još dvjestotinjak suradnika.

„Ja sam zapravo kao producentica jako sretna jer smo ovom filmu uspjeli osigurati produkcijske uvjete koji su bili solidni, a da pri tome nismo morali raditi nikakve autorske kompromise. Znači, ovaj film je razvijan negdje od god. 2010 do god. 2013, predstavljen je na raznim međunarodnim marketima, tako da smo i prije nego što je snimljen podizali interes za njega i govorili – 'evo dolazi ovakav jedan film!' Potporu za razvoj dobili smo od europskog fonda Media, i u samoj konačnici kada smo već ušli u snimanje dobili smo potporu europskog fonda Euroimage“, kaže Ankica Jurić Tilić.

Film će hrvatsku premijeru imati krajem ljeta na pulskom filmskom festivalu, a potom kreće u redovito prikazivanje u Hrvatskoj i susjedstvu.

XS
SM
MD
LG