Dostupni linkovi

Značajan dio misije Egzo Mars i dalje teče po planu


Egzo Mars
Egzo Mars

Izvor: NASA

Iako je sonda "Skjapareli" neslavno okončala svoju misiju, najvjerovatnije se srušivši na površinu Marsa zbog problema u sistemu usporavanja pada, značajniji dio misije i dalje teče po planu.

"Skjapareli" je samo dio cjelokupne misije poznate kao "Trace Gas Orbiter" (TGO) u sklopu još većeg projekta "Egzo Mars", kojim upravljaju Evropska svemirska agencija i Roskosmos. Važniji dio misije jeste satelit koji se uspješno zaustavio u orbiti Crvene planete i koji će uspješno započeti svoj dugotrajan i značajan zadatak.

Satelit se od sonde odvojio još 16. oktobra, kada je započeo usporavanje prilikom prilaska Marsu. Brzina kojom je letjelica prišla Crvenoj planeti iznosi oko 21.000 kilometara na čas.

Kontakt s atmosferom je registrovan 19. oktobra nakon čega je uslijedio proces prilagođavanja koji će trajati nekoliko mjeseci, a čiji je cilj spustiti satelit na oko 400 kilometara od površine odakle će sakupljati potrebne informacije.

Prve aktivnosti trebalo bi da se dese 2017. kada će satelit početi da sakuplja uzorke atmosfere čitajući količinu metana i drugih gasova u tragovima kako bi otkrili eventualnu biološku aktivnost ili kolokvijalno - znakove života. Satelit će služiti kao komunikacijski most između Zemlje i budućih misija u sklopu projekta "Egzo Mars".

XS
SM
MD
LG