Dostupni linkovi

Marović, švajcarski bankari i tajni računi


Svetozar Marović
Svetozar Marović

Iako se, kada je objavljeno da je na tajnom računu u Švajcarskoj imao skoro četiri miliona dolara predstavljao kao žrtva medijskog napada, nekadašnji najbliži partijski saradnik premijera Mila Đukanovića i, po sopstvenom priznanju, šef budvanske organizovane kriminalne grupe, Svetozar Marović bi, ukoliko se nezvanične informacije pokažu kao tačne, za tu pomalo zaboravljenu aferu mogao dobiti dodatne godine robije.

Afera koja je zahvaljujući lavini budvanskih korupcionaških slučajeva ostala pomalo zaboravljena, preko medija se vratila na velika vrata zahvaljujući informacijama o navodnom svjedočenju da je Svetozar Marović podmitio švajcarske činovnike da bi spriječio objelodanjivanje podataka o svojim tajnim višemilionskim računima u švajcarskim bankama.

Prema medijskim informacijama, Marović je, navodno, 450.000 švajcarskih franaka dao za podmićivanje švajcarske administracije, kako bi spriječili da dokazi o njegovom nekadašnjem tajnom, višemilionskom računu u tamošnjoj HSBC banci stignu u Crnu Goru.

Ključni svjedok za nove sumnje, navodno, je Podgoričanin Veselin Mujović koji je od ranije u pritvoru zbog sumnje da je od Marovića uzeo 800.000 eura da bi mu "sredio" bolji tretman u Tužilaštvu.

Prema navodima iz Dnevnih novina, Mujović je ispričao da je lično učestvovao u podmićivanju Švajcaraca.

"Transfer novca i glavni sastanak je obavljen u Italiji", rekao je Mujović navodeći i imena ostalih aktera.

"Za sada je saslušana jedna osoba, koja je potvrdila njegov iskaz, a u vezi sa ovim slučajem, ispitan je i na poligrafu koji je pokazao da govori istinu", naveo je anonimni sagovornik, navodno, blizak istrazi.

Specijalno tužilaštvo i dalje nije odgovorilo na upit RSE u vezi sa potvrdom, odnosno, demantijem informacije da su u vezi Marovićevih, navodno, tajnih švajcarskih računa, u toku istražne radnje.

Marovićev advokat Zdravko Begović za RSE kaže da su to sve špekulacije.

Zdravko Begović
Zdravko Begović

"Istraga koja je vođena, definisana je Sporazumom o priznanju krivice i sve drugo je, apsolutno, špekulacija koja govori o nečijoj podloj namjeri da diskredituje mog branjenika ili, eventualno, da ima koristi zbog takve prazne priče", rekao je Begović.

Ustvrdivši da se radi o grubim neistinama, advokat Begović je, govoreći o tvrdnjama da im je Marović nudio mito, rekao i da je sa bankarima u Švajcarskoj nemoguća komunikacija te vrste.

"To što sam jutros pročitao u štampi o podmićivanju švajcarskih bankara od mog branjenika su ordinarne gluposti. Kome bi palo na pamet da na taj način komunicira sa švajcarskim bankarskim sistemom. To je potpuno nebulozna izjava. Moj branjenik sa tim nema nikakve veze, niti je to nivo na kom se može komunicirati sa bankarima bilo gdje u svijetu, a pogotovo u Švajcarskoj. Ne mogu da vjerujem da je neko smislio takav jeftin scenario da bi, eventualno, kompromitovao mog branjenika i za sebe izvukao određenu korist", ističe advokat Begović.

Međutim, čini se da švajcarski ogranak britanske HSBC banke, u kojoj je Svetozar Marović, navodno, na računu koji se vodio na ime njegove supruge Đorđine krio skoro četiri miliona dolara, nema odbojan stav prema nelegalnim aktivnostima koje su, čak, mnogo gore od sakrivanja Marovićevog korupcionaškog plijena.

Decembra 2012. godine, britanski bankarski gigant HSBC je pristao da plati skoro dvije milijarde dolar da bi izbjegao tužbu za pranje novca.

Američki istražitelji su tada utvrdili da je ova, inače, jedna od pet najvećih svjetskih banka, upkros međunarodnim sankcijama izvršila transfer milione dolara Iranu i, pored toga, pokušavala da legalizuje ogromne količine novca meksičkog narko kartela.

U vezi sa, navodno, Marovićevim računom u HSBC banci, Tužilaštva je ranije, putem međunarodne pravne pomoći i sudskog naloga, tražilo dokumentaciju od HSBC banke koja do sada nije stigla.

U NVO MANS, ipak, očekuju da će slučaj u vezi sa računom Svetozara Marovića koji se vodio na ime njegove supruge, a na kom je bilo 3.800.000 američkih dolara biti konačno procesuiran.

Zamjenik direktora MANS-a Dejan Milovac podsjeća da je MANS još prošle godine Specijalnom državnom tužiocu podnio sve podatke o švajcarskim bankovnim računima porodice Marović.

Dejan Milovac
Dejan Milovac

"Zaista smo očekivali da ćemo do sada imati neke konkretnije informacije o tome – šta je Tužilaštvo preduzelo po tom pitanju. Ono što nesporna činjenica je da su međunarodne institucije potvrdile vjerodostojnost dokumentacije koju je zviždač iznio iz švajcarske banke, uključujući i taj podatak o Marovićevom računu", kaže Milovac koji primjećuje da "na žalost, za naše Tužilaštvo to nije dovoljno za procesuiranje Svetozara Marovića".

"Što se tiče uloge Veselina Mujovića, njegovi iskazi su sigurno zanimljivi za Tužilaštvo, a nadam se da on ima i konkretne dokaze kojima bi potkrijepio svoje tvrdnje. Iz medija se vidi da to nije prvi put da Mujović optužuje Marovića da je podmićivao državne službenike. U svakom slučaju, Svetozar Marović, nije završena priča za Tužilaštvo", zaključio je Milovac.

Inače, Svetozaru Maroviću bi narednih dana, prema očekivanjima, trebalo da bude bude, od strane Višeg suda, potvrđen Sporazum o priznanju krivice za budvanske korupcionaške afere.

Marović je ovim Sporazumom sa Tužilaštvom, prema kome mu sleduje četiri godine i dva mjeseca zatvora i da plati milion i sto hiljada eura, priznao da je bio šef organizovane kriminalne grupe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG