Dostupni linkovi

Marović i žrtva i saučesnik?


Svetozar Marović
Svetozar Marović

Svi crnogorski mediji pišu o novim detaljima u slučaju Svetozar Marović, odnosno o gotovo milionskoj prevari čija je žrtva upravo sam Marović koji je, kako navode, mediji to i potvrdio Specijalnom tužiocu.

No, pitanje je da li je Marović dajući novac Podgoričaninu Veselinu Mujoviću da utiče na istraže organe žrtva prevare ili zapravo saučesnik u krivičnom djelu?

Mediji pišu da je Podgoričanin Veselin Mujović navodno uzeo 800.000 eura Svetozaru Maroviću, obećavajući mu da će "završiti" dobar sporazum između njegovog sina Miloša i Specijalnog tužilaštva.

Zbog toga je uhapšen, a na teret mu je stavljeno krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i prevara.

Određen mu je pritvor od 72 sata.

Mujoviću je prethodno po dolasku policije pozlilo nakon čega je prevezen u Urgentni blok. Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević saslušala ga je u Kliničkom centru, a on je negirao krivicu.

Dok tužilaštvo utvrđuje ključne detalje u vezi sa prevarom čiji je vinovnik Mujović, postavlja se pitanje da li je prevareni Svetozar Marović u konkretnom slučaju žrtva ili, zapravo, i žrtva i saučesnik u krivičnom djelu.

O tome smo razgovarali sa poznatim advokatom Branislavom Lutovcem.

RSE: Gospodine Lutovac, da li djela i Mujovića i Marovića u konkretnom slučaju potpadaju pod krivičnu odgovornost?

Lutovac: Sigurno da potpadaju. U ovom konkretnom slučaju ne može biti krivično djelo primanje mita od osumnjičenog Mujovića, ili krivičnog djela davanja mita od osumnjičenog Marovića jer osumnjičeni Mujović, koji je obećao da će izvršiti službenu radnju, nema svojstvo službenog lica. Međutim, ovdje postoje bitna obilježja drugih krivičnih djela. Na strani osumnjičenog Mujovića postoje svi elementi krivičnog djela prevare i to najtežeg oblika koji se kažnjava od dvije do deset godina zatvora, jer je on svojim lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu osumnjičenog Marovića i na taj način mu uzeo, prema preliminarnim nalazima 800.000 eura. Na strani Marovića postoje svi bitni elementi krivičnog djela protivzakonitog uticaja, to je krivično djelo koje se svodi na to da po zahtjevu osumnjičenog Marovića neko izvrši službenu radnju u njegovu korist koja se ne bi smjela izvršiti. Kazna za to krivično djelo je od šest mjeseci do pet godina zatvora. Na strani gospodina Marovića postoji još jedna otežavajuća okolnost a to je pitanje odakle toliki iznos od 800.000 eura da neko gotovinski isplati na ruke osumnjičenom Mujoviću, to znači da Specijalno tužilaštvo mora da utvrdi porijeklo tog novca. Marović je po vokaciji pravnik i on bi trebalo da zna da ovakav način postupanja i saradnje sa ovakvim licem i davanje ovakvog iznosa novca ipak čini bitna obilježja krivičnog djela.

RSE: Da li je specifiča težina u ovom slučaju to što je jedna strana – gospodin Marović dala novac drugoj, odnosno Mujoviću da utiče na istražne organe?

Lutovac: Apsolutno. Tu se i ostvaruje biće krivičnog djela protivzakonitog uticaja. On je bio svjestan da se vrši neka radnja u njegovu korist koja se po zakonu ne bi smjela izvršiti.

Inače, tužilaštvo za organizovani kriminal u Srbiji vodilo je istragu protiv Veselina Mujovića u vezi sa aktivnostima organizovanih kriminalnih grupa koje se dovode u vezu sa trgovinom narkoticima. Pored toga, bio je optužen da je sa još dvije osobe od oktobra 2005. do maja 2006. od Radomira Narančića, kupca PPK "Sonta“, iznudio 120.000 eura i nekoliko tona sjemenskog kukuruza i vještačkog đubriva.

Mujović je hapšen u Beogradu i prije šest godina jer je za njim bila raspisana Interpolova potjernica zbog falsifikovanja dokumenata i zbog prevara.

On je 2008. godine za samo mjesec i po uspio da tri puta proda istu kuću i uzme kaparu od potencijalnih novih vlasnika, zbog čega su tada protiv njega podnijete tri krivične prijave.

U međuvremenu je i Okružni sud u Beogradu započeo istragu protiv Mujovića zbog nekoliko iznuda. Jedna od njih vezana je za predmet koji je vođen protiv Mirjane Milićević Petrović, koja se predstavljala kao savjetnica nekadašnjeg ministra ekonomije Predraga Bubala i iznuđivala mito.

XS
SM
MD
LG