Dostupni linkovi

logo-print

MANS i opozicija tvrde: Biračkim spiskovima se i dalje manipuliše


Vanja Ćalović

Vanja Ćalović

Zajedničko obilježje svih dosadašnjih izbora već skoro četvrt vijeka, koliko je prošlo od početka višestranačja, su optužbe na račun vladajuće Demokratske partije socijalista, da na vlasti opstaje zahvaljujući izbornim neregulatnostima za šta se, prema tvrdnjama opozicije i dijela nevladinog sektora, koristi i manipulacijom biračkim spiskom.

NVO MANS će Ministarstvu unutrašnjih poslova uputiti 3.000 inicijativa ze provjeru biračkog spiska, a prema tvrdnjma iz te NVO, brutalne manipulacije biračkim spiskom se nastavljaju, jer je od predsjedničkih izbora do danas, za oko 13 mjeseci, u birački spiak upisano skoro 14.500 ljudi, a izbrisano 7. 200 birača.

U MANS-u su izračunali da to znači da su po radnom danu danu upisivana po 53, a brisana 26 birača.

"Zaista ne postoji nijedan razlog da se na ovakav način manipuliše brojem upisanih i izbrisanih birača", rekao je za RSE funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista, Predrag Sekulić koji kaže i da takve birokratske i tehničke procedure ni u kom slučaju ne mogu služiti kao osnov za zloupotrebu.

“Građani Crne Gore veoma dobro znaju to da bi ste glasali morate ne samo da budete upisani u birački spisak nego morate da pokažete ličnu kartu, moraju podaci iz lične karte da odgovaraju podacima u biračkom spisku i vaša fotografija da odgovara vlasniku lične karte i u konačnom na prste će vam nanijeti sprej i ni jedno lice ne može da glasa dva puta. Sve su to zaštitni mehanizmi koji onemogućavaju bilo kakvu zloupotrebu na samom biračkom mjestu. Tako da ova priča sa brojem upisanih, brojem izbrisanih može samo da posluži samo kao primjer nečega što je birokratski dobro ili loše odrađeno u našoj državi i ništa više. Čini mi se da je cilj jednog dijela NVO sektora i dijela političkih partija koje će izvjesno izgubiti na izborima već sada stvore atmosferu u kojoj bi ti izbori bili neregularni.”

"Podaci koje je objavio MANS su još jedan u mnoštvu dokaza da državni organi ne rade svoj posao", kaže funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Milutin Djukanović.

“DPS je učinila sve da Zakon o biračkom spisku ne zaživi za ove izbore. Mi na terenu sve to detaljno kontrolišemo i evidentirali smo sve ljude koji ne žive u Crnoj Gori i sigurni smo da ćemo terenskim radom uspjeti da suzimo prostor za manipulacije DPS. Državni organi ne vode računa ko ima prebivalište, a ko ne, nego očigledno umjesto njih to moraju da rade političek stranke.”

Publikujući podatke o, po njima enormnom broju upisanih i izbrisanih birača iz biračkog spiska, u MANS-u su se poslužili ironijom.

“Ili u Crnoj Gori niko ne zna da je stopa nataliteta duplo veća od stope mortaliteta pa smo po prirodnom priraštaju prvi na svijetu, ili neko iz biračkog spiska ne briše preminule građane ili neko omogućava da se fantomi dodatno upisuju”, kaže direktor monitoring programa MANS-a, Vuk Maraš.

Ironiju MANS-a koja neodoljivo podsjeća na poznat vic o biraču koji za svake izbore čeka da na mjestu za glasanje vidi odavno preminulog oca jer je po biračkom spisku on ustvari živ, komentarišu u DPS-u.

“Mislim da onaj način koji je izabrao MANS sugeriše na nepravilnosti što nema veze sa izbornom voljom građana što je u ovom trenutku najvažnije. A da li je neko prijavio osbu koja je umrla i tako dalje, da li je provedena kompletna procedura brisanja iz biračkog spiska ja ponavljam da je to pitanje birokratskih procedura a ni u kom slučaju onoga što MANS pokušava da sugeriše”, tvrdi Predrag Sekulić iz DPS.

“Mi sigurno nemamo veći natalitet od mortaliteta ali sigurno je da se to ne vodi dobro. U Crnoj Gori je u biračkom spisku iz 91. bilo 400 hiljada birača a 615 hiljada stanovnika. Danas imamo 620 hiljada stanovnika a birača 520 hiljada. Dakle, za 5 hiljada se povećao broj stanovnika a 120 hiljada se povećao broj birača. To dovoljno govori o katastrofalnom radu državne administracije. Živimo u takvom vremenu, izlazimo na izbore pod takvim uslovima ali su se vremena radikalno promijenila i DPS ne može da zaustavi pobjedu opozicije na izborima pa makar i oni sami da uzmu da sastavljaju birački spisak”, poručuje Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG