Dostupni linkovi

Manji broj turista u Mostaru


Prve grupe stranih i domaćih turista već se mogu vidjeti u mostarskom Starom gradu, mada ljudi koji žive od prodaje gostima kažu da je broj onih koji pohode Stari most i staro gradsko jezgro Mostara manji nego prethodnih godina.

Istovremeno, u Turističkoj zajednici HNK kažu da je sve spremno za udarni dio sezone i da će ove godine gostima ponuditi neke sasvim nove sadržaje.

Na Starom mostu u Mostaru, te s obje njegove strane, Priječkoj čaršiji i Kujundžiluku, povremeno prođe grupa stranih turista. Radnici u brojnim suvenirnicama, zanatskim radnjama i galerijama kažu nam da nisu zadovoljni brojem turista u ovo doba godine:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
Direktan link


Mnogi vjeruju da je na broj posjeta Mostaru utjecala i politička situacija u posljednjih nekoliko mjeseci:

„Dosta utiču neredi kod nas - 70 posto grupa je otkazalo dolazak.“

U Turističkoj zajednici HN kantona kažu da je turista bilo i tokom zime, i to zahvaljujući povoljnom vremenu. Zamjenik direktora kantonalne Turističke zajednice Semir Temim kaže:

„Očekujemo od Uskrsa, odnosno od kraja aprila da će krenuti puno bolje. I ovi vremenski uslovi i ono sve što se nudi, ne samo u Mostaru nego u čitavoj Hercegovini, je sve veći magnet za turiste koji dolaze iz svih zemalja svijeta.“

Sve je spremno i za špicu sezone. Tako je završen projekat evropskog značaja o kulturno-historijskim spomenicima, pod nazivom “Adristorical lands”, a za ljeto se sprema i jedna od najdužih brdskih biciklističkih staza u Evropi na velikim visinama, od mostarskog izletišta Rujišta do Jablanice, Boračkog jezera i Glavatičeva, dodaje Semir Temim:

„U narednom periodu želimo da razvijamo sportski turizam, da ponudimo mladim ljudima jedan novi vid turizma na našim prostorima, a znamo sigurno da imamo i dobre kajakaše i dobre raftere, te paragajding, biciklistički i ronilački klub.“
XS
SM
MD
LG