Dostupni linkovi

Manje euforije zbog straha od terorizma


Pariz
Pariz

Priredila: Milena Mitrović

Teroristički napadi u januaru i februaru u francuskoj prijestonici Parizu doveli su do drastičnog pada broja turista koji će dočekati Novu godinu u gradu svjetlosti.

Poslije 13. novembra kada je ubijeno 130 ljudi, i uvođenja vanrednog stanja u zemlji, u Parizu je sve manje turista. Ugostitelji kažu da dok je prethodnih godina u ovom periodu pronaći slobodno mjesto u hotelu bilo ravno dobitku na lutriji, ove godine je sasvim druga priča.

Boj posjeta opao je za čak 40 odsto. Ipak, javni doček će biti organizovan, doduše nešto drugačije od uobičajenog. Neće biti velikog vatrometa, ali hoće tradicionalnog okupljanja na Šanzelizeu. Popularni performans kod Trijumfalne kapije će biti kraći od uobičajenog, a sve će biti propraćeno jakim bezbjednosnim mjerama.

Kako javlja BBC, početkom nedjelje austrijska policija je saopštila da je jedna "prijateljska služba" upozorila na rizik od napada u velikim evropskim prijestonicama.

Brisel 31. decembra
Brisel 31. decembra

Bezbrižnu prazničnu atmosferu neće osjetiti ni građani Brisela. U cijeloj Belgiji još od napada u Parizu podignute su mjere bezbjednosti, dok je Brisel pod posebnim nadzorom. U četvrtak ujutro tokom racije u jednoj kući uhapšenje muškarac osumnjičen za terorizam, saopštilo je belgijsko državno tužilaštvo.

Iako je prošle godine u najluđoj noći na ulicama glavnog grada bilo više od 100 000 ljudi, javni doček neće biti organizovan zbog straha da bi večerašnja najluđa noć mogla prerasti u krvavi pir.

Nebo iznad Londona već tradicionalno tačno u ponoć obasjaće vatromet. Međutim, u mnoštvu ljudi biće i 3.000 policajaca, uključujući i one sa teškim naoružanjem i dugim cijevima.

I Moskva i Berlin se na poseban način pripremaju za proslavu, iako zvaničnici u tim gradovima nisu saopštili da strahuje od terorizma.

Crveni trg će biti potpuno zatvoren, dok je u Berlinu zabranjena pirotehnika i nošenje rančeva u krugu od jednog kilometra oko Branderburške kapije. Prilaz samoj kapiji je takođe ograničen.

Turske obavještajne službe su saopštile da su osujetile plan za napade u Ankari, kao i da su dvije osobe uhapšene.

Velikog dočeka vjerovatno neće biti ni u Istanbulu, ali ne zbog straha od mogućih napada, već snijega. Naime, velike snježne padavine izazvale su saobraćajni kolpas u gradu. Autobusi ne saobraćaju, a oko 228 letova "Turkiš erlajnsa" je otkazano.

XS
SM
MD
LG