Dostupni linkovi

Maljići za RSE: Spomenici na Kosovu su zajednički


Škeljzen Maljići
Škeljzen Maljići

„Apsurdne su aluzije Beograda da bi primiti Kosovo u Unesko bilo isto kao učlaniti ISIS“, izjavio je za RSE Škeljzen Maljići, politički savetnik za region albanskog premijera Edija Rame. Maljići kaže da je Kosovo sposobno da brine o kulturnoj baštini i da je članstvo u Unesku proces koji se ne može zaustaviti.

„Ovo što pričaju Tomislav Nikolić i Ivica Dačić da bi predavanjem zaštite kulturne baštine državi Kosovo bilo kao da u stvari te istorijske spomenike predajete ISIS-u je potpuni nonsens. A ako se već broje uništeni spomeniici, i tako dalje, onda moram da napomenem da pamćenje i nas služi. U toku rata, i pre toga, islamski spomenici na Kosovu su uništavani, sistematski, po nekoj državnoj velikosrpskoj logici. Tako da u tom svođenju računa to ne treba toliko gledati. Vitalni i najvažniji spomenici su sačuvani, i dalje se čuvaju, sada ih čuva i kosovska policija. Treba obnoviti dobre odnose. I ne može Srbija nekom njenom produženom rukom da brani te spomenike iz Srbije. Nego oni treba da se brane na Kosovu. Ti spomenici su na neki način zajednička i svetska baština. Nisu više ni srpski ni albanski nego svetska baština. I treba ih čuvati, naravno", konstatuje Maljići.

RSE: Zbog čega je Albanija podnela zahtev i predložila da Kosovo postane član Uneska?

Nikolić traži "NE" za Kosovo u Unesku

Predsednik Tomislav Nikolić i šef diplomatije Ivica Dačić na sastanku sa ambasadorima, foto: Vesna Anđić
Predsednik Tomislav Nikolić i šef diplomatije Ivica Dačić na sastanku sa ambasadorima, foto: Vesna Anđić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je predstavnice diplomatskog kora u Beogradu da ne podrže predlog Albanije da Kosovo postane član Uneska. Diplomatska ofanziva Beograda zahuktava se uoči glasanja, a šef države okupio je ambasadore u Srbiji kako bi im preneo stavove po tom pitanju.

Više od 80 najviših diplomatskih predstavnika došlo je na poziv Tomislava Nikolića u Palatu Srbija gde je pažljivo saslušalo argumentaciju predsednika.

„Zamislite da se u vašim zemljama najdraža kulturna baština preda u ruke nekome ko je nije stvarao i ko je u bezbroj navrata pokušavao da je satre. To bi bilo isto kao da ste vuku dali jagnje na čuvanje“, rekao je Nikolić. OPŠIRNIJE

Maljići: Formalno je Albanija podnela zahtev, ali iza toga stoji više zemalja. I Kosovo koje na neki način pokušava da se učlani u međunarodne organizacije. Jedan od načina za to je bio da ga neka zemlja formalno predloži. Kod ovog pitanja Srbija se uglavnom fokusira na status spomenika, manastira i tako dalje. Ali Unesko je malo širi koncept. Tu su i nauka, kultura i obrazovanje. Tako da su normalno, Kosovo, Albanija i druge zemlje koje ga podržavaju zainteresovani da ono bude punopravni član Uneska pošto je već priznato od velikog broja država. Takođe, Kosovo još čeka da bude primljeno u Ujedinjene nacije kada se za to stvore uslovi. Još uvek u Savetu bezbednosti postoji smetnja da se to ostvari, ali se radi na tome. I dijalog između Beograda i Prištine vodi u tom pravcu da Kosovo pre svega od svih članica Evropske unije bude priznato kao nezavisna država. Još od 2010. EU je od Saveta bezbednosti preuzela brigu da se status Kosova reši u dijalogu sa Srbijom. Mislim da je trend i želja da se taj spor reši mirno, da i Kosovo postane punopravni član međunarodnih organizacija.

RSE: Da li Kosovo ima kapacitet da zaštiti kulturnoistorijsku baštinu?

Maljići: Vidite, kroz istoriju najznačajnije pravoslavne spomenike na Kosovu čuvali su Albanci. Tako je bilo u srednjem veku i za vreme turske okupacije. I tada su Albanci bili većinsko stanovništvo, čuvali su i Pećku patrijaršiju, manastir Dečane, i tako dalje... Treba gledati malo širi kontekst. Pošto je Kosovo faktički nezavisna država, pitanje spomenika i nasleđa treba rešiti. Kosovo je i prema Ahtisarijevom planu, prema svojim pozitivnim zakonima i ustavu obavezno da čuva manastire i da nastavi tu tradiciju. Srpska pravoslavna crkva ima pravo da ih koristi i da sklopi ugovor sa Kosovom da to čuvaju kosovske snage reda. Sve garancije postoje da kulturna i istorijska baština bude zaštićena.

RSE: Šta očekujete, kakav će biti epilog glasanja za prijem Kosova u Unesko?

Maljići: Prvi koraci i glasanje da se Kosovo uopšte uključi u konkurenciju da se primi u članstvo pokazuju da je trend dobar. Većina zemalja podržava prijem Kosova. Videćemo da li će baš imati dve trećine glasova. Najave su da je lobiranje u mnogim zemljama bilo uspešno, da se može postići taj cilj. Iako Rusija, Srbija i još neke države lobiraju protiv toga. To je stvar koja je u procesu i koja ne može da se zaustavi. Ako Kosovo ne bude primljeno ovog puta, biće sledećeg.

XS
SM
MD
LG