Dostupni linkovi

Mladenović posle izjave policiji: Vlast nam je jedna od najgorih


Kokan Mladenović
Kokan Mladenović

Kokan Mladenović, pozorišni reditelj, protiv koga je zbog stavova iznetih u jednom intervjuu, podneta krivična prijava za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, dao je izjavu povodom tog slučaja u beogradskoj policiji. Krivičnu prijavu je protiv njega zbog intervjua u kojem je izneo niz kritika na račun aktuelne vlasti u Srbiji, podneo Zoran Đuričić, iz Nezavisnog sindikata kulture i umetnosti. Mladenović kaže za naš program da je imao korektan tretman u policiji.

„Kada se tako nešto desi ne znate da li je Kafka, da li je ’Monti Pajton’, u šta se to pretvara zemlja u kojoj živimo. No, svakako sam inspektorima policije, koji su kao i prvog puta bili maksimalno korektni, dao svoj izjavu. Naravno ja ostajem pri svojim stavovima da je ova zemlja takva kakva jeste i da je naša vlast jedna od najgorih vlasti koju neki narod može da ima. Ne nalazim u tom jasnom iznošenju kritičkih stavova prema apsurdu u kome živimo nikakve elemente za bilo kakvu krivičnu prijavu. Smatram da ovakvim ponašanjem vlast pokušava da verbalni delikt vrati na mala vrata i da ovo nije moj problem nego problem gašenja onih žarišta građanske slobode koji još postoje u Srbiji.“

U izjavi za RSE Mladenović takođe priznaje ono što su neki mediji preneli izveštavajući o njegovom pojavljivanju u policiji. Naime, on je prvo preskočio ogradu ispred zgrade policije, ali su ga dežurni policajci vratili, pa je potom ušao na zvaničan ulaz.

„Ta diskretna mala ograda“, kaže Mladenović. Dalje objašnjava: „Između odabira da li ću stići tačno na vreme i da li ću preskočiti ogradicu ... da preskočio sam, ako je to glavna vest u državi Srbiji, a pogotovu za region.“

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG