Dostupni linkovi

Mala matura u senci štrajka prosvetara


Rešavanjem zadataka iz maternjeg jezika, za đake osmog razreda u Srbiji je u ponedeljak počeo završni ispit pred upis u srednje škole. U utorak će se rešavati zadaci iz matematike, a u sredu kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije. Ove godine u Srbiji ima 69.000 osmaka, a 74.000 mesta za upis.

U školskoj godini, u kojoj su prosvetni radnici pet meseci štrajkovali skraćivanjem časova na 30 minuta, đaci sa kojima smo razgovarali su nam rekli da zbog toga imaju samo veću tremu, ali se i pored toga, nadaju dobrom rezultatu.

“Ne znam kako ću da prođem. Videću kakav će test da bude, ali snaći ću se nekako. Razmišljam šta ću da uradim danas na testu i imam tremu”, kažu naše sagovornice.

Uprkos tremi i neizvesnosti, neposredno pred početak ispita iz srpskog jezika, ispred sportske sale u kojoj se polaže mala matura danas je bila uobičajena atmosfera, možda i zbog toga što su već polagali probni test za završni ispit.

U Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu ima 5.525 osmaka, a prema planu upisa mesta za upis ima oko pet odsto više, tako da se očekuje da će svi đaci biti upisani u srednje škole.

Živomir Jovanović, načelnik Školske uprave u Nišu, očekuje dobar uspeh na završnom ispitu, uporkos petomesečnom štrajku prosvetnih radnika.

“Nastavnici su taj deo posla pripreme učenika odradili, bez obzira a skraćivanje nastave koje je bilo, jer se ovde vodilo računa da deca iapk treba da budu pripremljena dobro. Sada deca treba da pokažu to znanje i da prikažu svima nama koliko su oni ozbiljno radili svih ovh godina u kojima su se školovali do osmog razreda, i ja očekujem dobre rezultate”, kaže Jovanović.

Završni ispit će trajati tri dana, do srede, a zbog skandala sa krađom testova od pre dve godine, prosvetne vlasti Srbije su i ove godine podigle bezbednost na najviši nivo jer ne žele nikakva neprijatna iznenađenja i bilo kakvu mogućnost da sadržaj testova procuri u javnost pre polaganja završnog ispita.

Naš sagovornik kaže da testove čuva policija, koja i nadgleda njihovu distribuciju.

“Nijednog trenutka do sada, mi nismo imali nikakve primedbe što se tiče procedure čuvanja testova. Ovde u zgradi okruga je obezbeđena prostorija koju je, kada smo primili testove, policija zapečatila, koja ih je i čuvala. testovi će biti čuvani do srede ujutru, kada budemo podelili i treći kombinovani test. Tako da ja tvrdim da je bezbednost kada je u pitanju čuvanje testova, na visokom nivou”, kaže Jovanović.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. a konačni 25. juna. Upis je 6. i 7. jula, a novina ove godine je što završni ispit nosi 30 bodova, za 10 manje nego lani.

Uspeh u školovanju boduje se sa maksimalnih 70 bodova. Pri upisu u srednju školu, dodatne bodove donosi neko od prva tri mesta na međunarodnim i republičkim takmičenjima u osmom razredu.

XS
SM
MD
LG