Dostupni linkovi

Makedonija: Neophodan politički dijalog u Ukrajini


Zgrada Vlade Makedonije
Zgrada Vlade Makedonije
Republika Makedonija poziva da se preduzmu sve neophodne mere za hitno smirivanje tenzija, kao i uspostavljanje političkog dijaloga o svim problemima sa kojima se suočavaju građani Ukrajine, a o čijem je rešavanju neophodno involviranje svih strana, kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Makedonije o krizi u Ukrajini.

U Ministarstvu ističu da pažljivo prate situaciju i da su u stalnom kontaktu sa Ambasadom Makedonije u Kijevu iz koje su ih informisali da su makedonski državljani tamo za sada bezbedni i da će, ukoliko situacija postane alarmantna, biti preduzete sve potrebne mere da bi se garantovala njihova sigurnost.

Kriza u Ukrajini može se negativno odraziti i na makedonsku ekonomiju, upozorio je guverner Narodne banke Dimitar Bogov.

“Ako eskalira do nekih većih sukoba, može dovesti do menjanja percepcije koju smo imali da će se evropska ekonomija oporavljati. Može uticati i na svetsku ekonomiju i to bi svakako moglo imati efekte i na makedonsku ekonomiju”, ocenjuje Bogov.

I biznismeni očekuju negativne efekte zbog događanja u Ukrajini, naročito ako ovakva situacija potraje duže vremena.

Ukrajina se smatra važnim trgovinskim partnerom Makedonije. Prema podacima za prošlu godinu, ova zemlja je na 25. mestu od ukupno 180 zemalja sa kojim Makedonija trguje.
XS
SM
MD
LG