Dostupni linkovi

Makedonija će obeležavati Dan sećanja na genocid u Srebrenici


Sa samo jednim glasom protiv, Parlament Makedonije je usvojio deklaraciju o podršci rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, koja je donesena u januaru prošle godine. U deklaraciji se kaže da Sobranje podržava rezoluciju i da će prikladno obeležiti 11. jul - Dan sećanja na genocid u Srebrenici, čime će se odati pošta žrtvama masakra.

U obrazloženju se kaže da Sobranje donosi ovu deklaraciju izražavajući čvrsto opredeljenje da se odnosi između država grade na osnovu dobrosusedstva i miroljubive saradnje, kao i ocenjujući da su pomirenje, trajni mir među narodima, stabilnost i prosperitet u regionu, preduslov za nastavljanje procesa integracije u evropske i evroatlanske strukture.

Sobranje je, kako se navodi u obrazloženju, uzelo u obzir i obavezu Republike Makedonije o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju o gonjenju ljudi odgovornih za ozbiljne povrede međunarodnog humanitarnog prava, izvršenim na teritoriji nekadašnje države od 1991 godine, kao i da se dosledno poštuju obaveze Makedonije koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom.

U parlamentarnoj raspravi svi su bili jednodušni da se zločin koji se desio u Srebrenici nikad više ne sme ponoviti i da se treba nastaviti pomirenje na Balkanu.

"Objektivno gledajući sa kakvim pijetetom gledamo na žrtve Holokausta, i kako 65 godina posle te tragedije svi pokušavamo da izvučemo neke pouke da se to ne ponovi, na žalost, na prostorima nekadašnje Jugoslavije se desio još jedan genocid i on mora biti osuđen, rekao je Vlado Bučkovski iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza, uputivši pritom kritiku vlastima da smo uz Srbiju jedina država u Evropi koja dosada nije usvojila deklaraciju o osudi genocida u Srebrenici", kaže Ilija Dimovski iz vladajuće VMRO DPMNE.

On navodi kako svaka odgovorna partija treba osuditi zločine protiv čovečanstva:

"Makedonija je do sada bila i od sada treba ostati u redu država koje štite najviše humane standarde i principe i iz tog aspekta i VMRO DPMNE će kao odgovorna politička partija stati u red partija koji podržavaju ovakvu rezoluciju."


Predsednik Parlamenta Trajko Veljanoski je rekao da možda Sobranje kasni sa donošenjem ovakve deklaracije, ali da je njen cilj osuda genocida u Srebrenici i da se on nikad više ne ponovi.

Usvojena deklaracija biće dostavljena predsedniku Evropskog parlamenta i predsedniku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

*
Pročitajte i ovo:
Evropski parlament donio Rezoluciju o Srebrenici
Sramota i apsurd nemati rezoluciju u BiH
Srbija treba da izađe iz stalnog poricanja
XS
SM
MD
LG