Dostupni linkovi

Makedonija: Pritvor za trojicu osumnjičenih, dvojica u bekstvu


Makedonija: Policija dovodi osumnjičene u sud, 2. maj 2012.
Makedonija: Policija dovodi osumnjičene u sud, 2. maj 2012.
Trojici od petorice osumnjičenih za petostruko ubistvo kod Skoplja, određen je pritvor do 30 dana, izjavio je advokat Naser Raufi.

Trojica od te petorice su kasno u sredu uveče prebačeni u istražni zatvor u Skoplju, dok su preostala dvojica u bekstvu. Raufi je naveo i da se jedan od izvršilaca ubistva branio ćutanjem.

Istražne sudije su odredile 30 dana pritvora i još četvorici uhapšenih u policijskoj akciji "Monstrum", koji su osumnjičeni za kriminal.

Najstarijoj među uhapšenima, 60-godišnjoj ženi u čijoj kući je pronađena najveća količina oružja iz kumanovskog sela Otlje, određen je kućni pritvor zbog bolesti, a oduzet joj je pasoš.

Dvadeset uhapšenih u utorak u policijskoj akciji “Monstrum”, koji se dovode u vezu sa petostrukim ubistvom 12. aprila u blizini Skoplja, u sredu ujutro odvedeni su na saslušanje u skopski Krivični sud.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je protiv pet osoba podnesena krivična prijava za krivično delo terorizam od kojih su dvojica u bekstvu.

Za trojicu privedenih postoji sumnja da su direktno uključeni u ubistvo kod Smiljkovskog jezera. U interesu istrage, ministarka Gordana Jankuloska se uzdržala od detalja oko ciljeva i delovanja osumnjičenih i njihove eventualne povezanosti sa osobama van Makedonije.

"Cilj ovih krivičnih dela je bio da se posalje poruka o prisustvu onih koji ih izvršavaju i da se usadi strah, panika i nesigurnost kod ostatka stanovništva", kazala je ona.

Protiv četiri lica su podnesene krivične prijave za nedozvoljeno posedovanje, izrađivanje i držanje oružja i eksplozivnih materijala. Ministarka je ponovila da su najveći deo privedenih makedonski državljani, sledbenici radikalnog islama.

Policija dovodi osumnjičene u sud
Policija dovodi osumnjičene u sud
Policija je potvrdila da je kod osumnjičenih pronađena veća količina oružja, literature koja ukazuje na ideološku pripadnost ovih lica i drugi predmeti, koji bi mogli biti ili su korišćeni prilikom izvršavanja krivičnih dela. U toku je veštačenje da li je pronađeno oružje korišćeno u petostrukom ubistvu.

Državni javni tužilac Ljupčo Švrgovski najavio je u sredu da će tužilaštvo zatražiti maksimalnu kaznu za počinioce petostrukog ubistva kod Smiljkovskog jezera.

"Zakon je vrlo strog. To je najteži oblik zločina terorizma, za koji je predviđena maksimalna kazna doživotnog zatvora. Nadam se da će policija na osnovu prikupljenih bioloških i materijalnih dokaza sročiti kvalitetnu krivičnu prijavu koja će biti obrađena što je brže moguće ", izjavio je on i dodao da je policija pokazala visok stupen profesionalnosti i efikasnosti.

Od političkih partija za sada se oglasila Demokratska unija za integraciju, partija Albanaca koja je koalicioni partner u vladi Makedonije.

Oni kažu da su najzainteresovaniji da se slučaj reši što pre, kako bi se sprečilo prejudiciranje etničke pripadnosti počinioca.

"Ostajemo pri stavu da ubice imaju ime i prezime, nezavisno od toga koje su etničke pripadnosti. Zasada možemo govoriti o osumnjičenima za ubistvo koje se treba dokazati u sudskom postupku", rekao je portparol partije Bujar Osmani.

Ostale partije su najavile reakciju za kasnije u toku dana. Iz kancelarije Evropske unije u Skoplju kažu da nastavljaju da izbliza prate sve aktivnosti.

"Stvar je državnih institucija da vrše svoju dužnost, bez obzira koje su etničke ili verske pripadnosti žrtve ili počinioci. Ostaje nam da mirno čekamo sudske organe da donesu pravilnu odluku u razumnom roku", navodi se u saopštenju iz Evropske unije.
XS
SM
MD
LG