Dostupni linkovi

Makedonija: Predsednik ostaje pri aboliciji, protesti nastavljeni


Skoplje: Demonstranti poručili "Gotovo je Nikola"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Protesti u Skoplju 15. aprila 2016.

U Skoplju su i u petak naveče građani izašli na ulice, tražeći ostavku predsednika Đorđa Ivanova.

Demonstrantma koji su uzvikivali "Policijska država" i gađali policiju jajima specijalci su prvobitno blokirali prolaz do Sobranja i Vlade, ali su ih kasnije propustili.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je saopštio da ostaje pri odluci da prekine sve krivične postupke protiv političara koji su povezani sa političkom krizom i aferom o prisluškivanju.

“Čvrsto sam ubeđen da će takva odluka pomoći u prevazilaženju političke krize i smanjenju tenzija između političkih protivnika. Svestan sam odgovornosti koju sam preuzeo. Pažljivo sam analizirao sve reakcije posle moje odluke. Smatram da odluka štiti isključivo državni interes”, rekao je Ivanov.

On je pozvao sve one koji se smatraju pogođenim tom odlukom da pismeno zatraže njeno poništenje. Ivanov je apelirao da međunarodni predstavnici pomognu u rešavanju političke krize, ali i da obrate pažnju na svoje ponašanje i aktivnosti.

Prethodno je vladajuća VMRO DPMNE zatražila od predsednika Ivanova da preispita odluku o aboliciji i ispita mogućnost njenog povlačenja.

"Ova odluka direktno zadire u reformski proces započet dogovorom iz prošle godine i zato tražimo da to razmotrite i u najkraćem mogućem roku donesete odluku o prevazilaženju novonastale situacije", kaže se u pismu VMRO DPMNE.

Deralla: Protesti u Makedoniji će biti masovniji

Xhabir Deralla
Xhabir Deralla

Eskalacija krize u Makedoniji će se produžiti nesmanjenim tempom, biće još više prosvjednika na ulicama, ali i kontrademonstranata koje organizira vlast, kaže u razgovoru za RSE makedonski aktivista i novinar Xhabir Deralla.

"Nemojte se bojati da sanjate pravdu i slobodu", jedna je od poruka na sajtu Xhabira Deralle. OPŠRINIJE

Ova partija je prethodno najavljivala kako će u petak predložiti da bude poslato pismo predsedniku Ivanovu, potpisano od četiri najveće političke partije, sa zahtevom da bude preispitana odluka o prekidanju krivičnih postupaka.

Opozicioni Socijaldemokratski savez je reagovao na ovaj predlog. Oni smatraju da VMRO DPMNE i Nikola Gruevski, pošto su u istom timu sa Ivanovim, trebaju da ga pozovu da poništi sve odluke o pomilovanjima.

Stav SDSM-a je jasan još od početka - poništenje svih odluka o pomilovanju i odgovornost svih za počinjeni kriminal, naglašavaju u ovoj stranci. Predsednik SDSM partije Zoran Zaev je prvi javno odbacio aboliciju i pozvao na poništenje sramnih odluka, kaže se u saopštenju Socijaldemokrata.

U petak ujutro je predsednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanoski potpisao Rešenje o raspisivanju prevremenih izbora koji će se održati 5. juna, saopštila je press služba parlamenta.

“Verujem da će subjekti uključeni u izborni proces doprineti da izbori prođu u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da će svako od nas 5. juna ostvariti svoje pravo da glasa, odnosno da da` poverenje onim političkim subjektima u koje veruje da mogu ostvariti stabilnu sadašnjost i bolju budućnost”, naveo je Veljanoski.

Lider SDSM-a Zoran Zaev tokom susreta sa holandskim ambasadorom u Makedoniji je istakao da njegova partija neće učestvovati, niti će dozvoliti izbore 5. juna, jer će, kako je rekao, oni biti neregularni. U Makedoniji regularni izbori su mogući samo sa pročišćenim biračkim spiskom i medijskim reformama, dodao je Zaev.

U međuvremenu, nastavljaju se i svakodnevni protesti zbog odluke šefa države da prekine krivične postupke protiv više od 50 ljudi, uglavnom političara.

U sukobu demonstranata sa policijom u četvrtak uveče povređeno je pet pripadnika MUP-a, a privedena jedna osoba. Od ukupno 13 privedenih u protestu u sredu protiv dvojice su podnesene krivične prijave, a ostali su pušteni sa prekršajnim prijavama.

XS
SM
MD
LG