Dostupni linkovi

Makedonija: Politički lideri zacementiranih pozicija


Stranački lideri na susretu 14. maja
Stranački lideri na susretu 14. maja

Novi susret lidera narednog ponedjeljka je jedino što su dogovorili predsednici četiri najveće političke partije na sastanku u četvrtak u Skoplju.

Lideri VMRO DPMNE Nikola Gruevski, Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev, Demokratske unije za integracije Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca Menduh Tači razgovarali su oko tri sata uz posredništvo ambasadora SAD-a i EU u Makedoniji Džesa Bejlija i Aiva Orava.

Nakon susreta Gruevski je rekao da ne planira da podnese ostavku, a Zaev da Socijaldemokrate ne planiraju da se vrate u parlament pre nego što Gruevski podnese ostavku.

Obojica su bili rezervisani u oceni da li se susret može okvalifikovati uspešnim i nisu bili optimisti da se uskoro može postići dogovor o izlasku iz političke krize.

Zaev je istakao da ovo nije politički dijalog, već pokušaj da se postavi okvir za dijalog i da takav okvir u četvtak nije bio postavljen. On dodaje da ne odstupaju od svojih zahteva.

“Ostavke trebaju pasti, prelazna vlada treba da se napravi. Koliko puta smo dosada pregovarali i znate koji je rezultat. To je više nego jasno čitavoj našoj javnosti. Posle obelodanjivanja te istine kroz proces ‘Istina o Makedoniji’ svima je sve jasno kao dan. Međunarodna zajednica je ovde jasno postavljena. Mislimo da se ova muka kroz koju prolazi država rešava jednim konkretnim korakom, ali dajmo šansu i da u ponedeljak vidimo sta će se desiti uz prisustvo međunarodnih pretstavnika”, naveo je Zaev.

Zaev je rekao da veruje u mogućnost da se u Makedoniju vrate evroatlanske perspektive i demokratija, ali da ima stvari preko koje opozicija ne može preći.

“Previše je sve na stolu i odavde povratka nema”, konstatovao je.

Gruevski je posle susreta naglasio da zasada nema novih ostavki u Vladi i da će javnost biti informisana ukoliko ih bude. Dodao je da ne razmišlja o podnošenju ostavke.

“Narod odlučuje ko će biti premijer i ko će biti na vlasti a ko u opoziciji”, rekao je Gruevski.

U vezi skupa opozicije zakazanog za nedelju, Zaev je rekao da će on biti masovan i nenasilan, i pored svih opstrukcija vlasti.

Izjave za medije nisu dali Ahmeti i Tači, već su se u njihovo ime obratili Artan Grubi i Luan Tresi, koji su pozdravili početak političkog dijaloga.

Na susretu je usvojena zajednička deklaracija kojom su podržane demokratske vrednosti, uključujući i pravo na mirno protestovanje i osudu nasilja, bez obzira da li je nasilje sa kriminalnim ili političkim ciljevima.

“Isto tako, saglasili smo se da nastavimo dijalog o unapređenju evroatlanske agende za dobrobit građana”, navodi se u zajedničkoj pismenoj izjavi četiri lidera koja je bila podeljena novinarima.

XS
SM
MD
LG