Dostupni linkovi

Makedonija: Političari će morati ponovo da pregovaraju


Grafit u centru Skoplja napisan tokom protesta, april 2016.
Grafit u centru Skoplja napisan tokom protesta, april 2016.

Porast tenzija u Makedoniji nakon svakodnevnih protesta i pozivi iz Brisela da se politički lideri vrate pregovorima nameću pitanje gde je izlaz iz političke krize i da li će neko napraviti prvi korak ka okončanju krize.

Iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza kažu da još nije u opticaju opcija da političke partije sednu za pregovarački sto, na šta je ranije pozvao evrokomesar Johanes Han. I u Delegaciji EU u Skoplju ističu da za sada nema nikakvih pomaka u tom smeru.

Iz opozicije ponavljaju da ne može biti izbora 5. juna i da se oni trebaju odlagati sve dok ne budu ispunjeni uslovi da će biti sprovedeni fer i regularno.

Vladajuća VMRO DPMNE ostaje pri stavu da je izlaz iz političke krize održavanje izbora, a ne prolongiranje političke agonije do beskonačnosti.

“Sada se nalazimo u situaciji kada je funkcionalnost sistema ugrožena, uključujući i bezbednosni apsekt. Ma koliko neko želi da politički profitira iz ove krize, građani traže izbore i vraćanje reda u zemlji”, saopšteno je iz ove stranke.

Iz VMRO DPMNE nisu, pak, izneli stav da li ima mogućnosti za eventualni susret partija.

Univerzitetski profesor Nikola Dujovski ocenjuje da izbori 5. juna definitivno neće biti rešenje političke krize, već, kaže, politički lideri koji su doveli do ovakve situacije moraju sesti za sto i razgovarati.

“To će se desiti pre ili kasnije - da li pod snažnim pritiskom domaće javnosti, s obzirom da protesti postaju sve masovniji, ili će se desiti pod pritiskom međunarodne zajednice ili oboje. Smernice koje će dobiti ovo rukovodstvo ili lideri partija od međunarodne zajednice, potpomognuto onim što se dešava svakog dana na ulicama u zemlji, dovešće ih ponovo za pregovarački sto i tu možemo očekivati rešenje problema”, komentariše Dujovski.

Dujovski dodaje da bi svaki političar trebao delovati tako da traži rešenje, a ne da stoji čvrsto na svojim stavovima. Na žalost, političari do danas, ističe profesor Dujovski, naročito oni koji su na vlasti, nisu pokazali dovoljno zrelosti da traže izlaz iz krize i zato je odlazak za pregovarački sto samo početak.

“U politici retko kada se radi o bilo kakvoj volji. Nema potrebe imati volju, ona dolazi kao rezultat događaja, a potreba za diskusijom ponovo će biti rezultat pritiska koji će se vršiti. Ako čekamo na njihovu volju, verovatno još mnogo godina ne bi seli da razgovaraju, niti bi izbori 5. juna to rešili”, smatra Dujovski.

Evrokomesar Han je poručio da poslednji događaji ugrožavaju predstojeće izbore i upozorio je da Evropa neće priznati vladu izabranu na nekorektnim izborima. On je uputio apel partijama da se vrate pregovorima.

U međuvremenu, nastavljaju se protesti zbog odluke predsednika države Đorđa Ivanova da prekine sve krivične postupke protiv političara povezanih sa političkom krizom i aferom o prisluškivanju. Osim u Skoplju, građani protestuju i u nekoliko većih gradova u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG