Dostupni linkovi

Makedonija: Na sastanku političkih lidera dogovoren novi sastanak


Zoran Zaev i Nikola Gruevski
Zoran Zaev i Nikola Gruevski

U Klubu poslanika u Skoplju u utorak je održan treći susret političkih lidera, na kome su učestvovali predsednici VMRO DPMNE Nikola Gruevski, Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev, Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači. U kratkim izjavama koje su dali Zaev i predstavnici VMRO DPMNE i DUI, javnost nije čula konkretnije detalje o susretu.

“Prva stvar koju smo uradili, podelili smo informacije sa gospodinom Gruevskim, dvojicom ostalih lidera i ambasadorima koji su u funkciji posmatrača, o tome šta smo u Strazburu razgovarali Gruevski, evrokomesar Han, trojice evroposlanika i ja. Ne mogu reći više detalja, ostavljamo da to EU kaže preko svojih predstavnika”, rekao je nakon susreta Zaev, dodajući da se još uvek razgovara i da nije počelo pregovaranje. Kao i na prethodna dva liderska sastanka, u svojstvu posmatrača bili su ambasadori SAD-a i EU u Makedoniji Džes Bejli i Aivo Orav.

U međuvremenu, skoro i da nema dana, a da ne dođe poruka od nekog stranog političara u kojoj se insistira na političkom dijalogu o prevazilaženju krize u Makedoniji. Generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji, Kristijan Danielson je poručio makedonskim političarima da ne odvlače pažnju sa političke krize i da počnu politički dijalog.

Ambasador Evropske unije u Makedoniji Aivo Orav često ponavlja da međunarodna zajednica traži efikasan politički dijalog i rešavanje krize u zemlji. I SAD su preko Stejt departmenta poručili makedonskim političkim liderima da treba da rade zajedno i da vode dijalog o pitanjima u zemlji, što uključuje neophodne reforme i o aktuelnoj političkoj krizi. Posle nedavnog višečasovnog susreta u Strazburu između premijera Nikole Gruevskog i lidera opozicije Zorana Zaeva, izvestitelj o Makedoniji u evroparlamentu Ivo Vajgl je rekao da je potpisan non pejpr dokument o daljem toku razgovora.

Prvi predsednik Sobranja u nezavisnoj Makedoniji Stojan Andov kaže da je dobronamerno insistiranje stranaca na političkom dijalogu.

“Moraće malo da razmisle o osnovnom razlogu zašto ne postoji politički dijalog i da se vidi u tom pogledu, u rasvetljivanju tog razloga, da se počne sa traženjem rešenja. Politički dijalog je blokiran od ‘svemoći’ ove vlade i od politika Gruevskog, koji faktički ne priznaju ništa od demokratije.”

Inače, na susretu četvorice lidera je dogovoreno da se naredni ovakav sastanak održi početkom iduće nedelje.

XS
SM
MD
LG