Dostupni linkovi

Makedonija kao Hrvatska: Definicija braka diskriminacija prema LGBT osobama


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nevladine organizacije koje zastupaju interese LGBT zajednice smatraju da ne treba donositi predložene ustavne izmene u delu definisanja braka kao zajednice isključivo između žene i muškarca. Oni tvrde da će, ukoliko se Ustav promeni, najviši pravni akt u zemlji biti diskriminatorski u odnosu na to ko s kim može stupiti u brak ili drugu životnu zajednicu.

“Nema potrebe u Ustavu definisati ovakve stvari koje već postoje u nacionalnom zakonodavstvu. Makedonija će biti jedina evropska država u kojoj će se ustavom definisati ne samo brak, već i vanbračna zajednica, registrovana partnerstva ili drugi oblici životne zajednice”, kaže Irena Cvetković iz koalicije “Seksualna i zdravstvena prava marginaliziranih zajednica”. Ona ističe da su veći mediji u zemlji zatvoreni za njihove stavove:

“Lokalni mediji za razliku od nacionalnih, naročito televizije, su otvoreniji. Mislim da imaju labaviju i slobodniju uredjivačku politiku, a i pritisci nisu kao u nacionalnim televizijama.”

Bekim Asani iz udruženja LGBT Junajted smatra da će se ovim ustavnim izmenama produbiti jaz između LGBT zajednice i ostalih društvenih grupa.

“Posle mnogo homofobičnih napada u Bitolju, Tetovu, oštećenja LGBT centra u Skoplju, slučajevi još nisu rešeni, nisu pronađeni počinioci, ali je zato vlada našla vremena za ustavne izmene koje ulaze u privatnost svih, a naročito LGBT zajednice.”

Venecijanska komisija, telo Saveta Evrope, je konstatovala da u periodu kada opozicija bojkotuje rad parlamenta, nije dobar trenutak za ustavne amandmane, a najviše primedbi je bilo upravo na nacrt amandmana o definisanju braka i drugih životnih zajednica. Ministar pravde Adnan Jašari na nedavnoj pres konferenciji nije direktno komentarisao reakcije o odsustvu opozicije, ističući da aktuelne vlasti imaju dovoljno poslanika u parlamentu da bi izglasale ustavne izmene. U vezi primedbe na predlog amandmana o braku i zajednicama, Jašari je rekao da će brak biti definisan kao zajednica isključivo između muškarca i žene, ali da prihvataju sugestije Venecijanske komisije koje se odnose na vanbračnu zajednicu i životno partnerstvo.

“Svesni osetljivosti ove materije, naša rešenja sadržana u predloženim amandmanima će se kretati u smeru da se samo odnosi u braku, porodici i u bračnoj zajednici uređuju zakonom koji se donosi sa dvotrećinskom većinom glasova u parlamentu.”

Do sada su osam predloga amandmana prošli prvu fazu u parlamentu, a zatim je usledila i javna diskusija, posle čega je na potezu vlada. Da bi bili usvojeni konačni tekstovi amandmana, neophodno je da se o njima pozitivno izjasne dve trećine od ukupnog broja poslanika u makedonskom Sobranju.

XS
SM
MD
LG