Dostupni linkovi

Makedonija još uvek bez efikasnog odgovora na izbegličku krizu


Kamp u Đevđeliji
Kamp u Đevđeliji

Još uvek nema humanih uslova i tretmana izbeglica i migranata u Makedoniji. Slaba je koordinacija između institucija, a krizu treba tretirati multidisciplinarnim pristupom. Ovo su zaključci narodnog pravobranioca Makedonije Idžeta Memetija, koji je u ponedeljak posetio tranzitni centar u Đevđeliji, u blizini granice sa Grčkom, zajedno sa svojom koleginicom iz Austrije Gertrude Brinek i predstavnikom UNHCR-a u zemlji Muhamedom Arifijem.

“Želim da se što brže kamp organizuje na način kao što dolikuje i da svi koji ulaze u Makedoniju imaju uslove za humani boravak i humano postupanje.”

Memeti je dodao da je potrebna bolja koordinacija između institucija, kao i između država u regionu, ističući da je primetio mnogo ranjivih grupa kao što su žene i deca, ali da tamo nema predstavnika Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Austrijski ombudsman Gertrude Brinek izjavila je da je najveći izazov priprema za zimu.

“Da se postave bolji šatori, da se stvore bolji uslovi, da bude poboljšano procesuiranje ovih ljudi i uopšte, da se ponude uslovi koji više odgovaraju poštovanju ljudskih prava.”

Predstavnik UNHCR-a Arif je naglasio da još uvek postoje izazovi u oblasti ljudskih prava, naročito sa ljudima koji ne pripadaju grupi izbeglica. Inače, nekoliko stotina izbeglica je u ponedeljak prošlo kroz tranzitni centar na putu ka zapadnoj Evropi, a desetini je bio onemogućen ulaz u Makedoniju zbog falsifikovanih dokumenata, informišu bezbednosne službe.

XS
SM
MD
LG