Dostupni linkovi

Skoplje: Čekaju se odluke Izborne komisije na žalbe opozicije


Ukoliko članovi Komisije odbace prigovore, političke partije imaju rok od 24 časa da podnesu tužbu Upravnom sudu
Ukoliko članovi Komisije odbace prigovore, političke partije imaju rok od 24 časa da podnesu tužbu Upravnom sudu

Državna izborna komisija (DIK) u Skoplju je započela otvorenu sednicu na čijem dnevnom redu je razmatranje i odlučivanje o prigovorima koje su, povodom rezultata vanrednih izbora u Makedoniji, podneli opozicioni Socijaldemokratski savez i novoformirana partija Albanaca Besa.

Do pauze za ručak odbačeno je sedam od osam prigovora Bese, a nakon pauze je planirano da se razgleda osam prigovora SDSM-a i još jedan partije Besa.

Prigovori se odnose na postupak glasanja i postupak sumiranja i utvrđivanja rezultata na prevremenim parlamentarnim izborima koji su održani 11. decembra.

Ukoliko članovi Komisije odbace prigovore, političke partije imaju rok od 24 časa da podnesu tužbu Upravnom sudu, koji bi trebalo da donese odluku u roku od 48 sati.

Prema preliminarnim rezultatima VMRO DPMNE osvojila je 51, SDSM 49, a partije Albanaca ukupno 20 mandata
Prema preliminarnim rezultatima VMRO DPMNE osvojila je 51, SDSM 49, a partije Albanaca ukupno 20 mandata

Lider stranke "Besa" Bilal Kasami predložio je u sredu formiranje tehničke vlade koja bi organizovala još jedne izbore.

Besa je na vanrednim izborima osvojila pet mandata, a ranije nije imala predstavnike u Sobranju.

Kasami tvrdi da je ova stranka, zbog izbornih neregularnosti, izgubila dva poslanička mesta, zbog čega je i podnela prigovor Državnoj izbornoj komisiji.

Iako je bilo najavljivano da će pristalice vladajuće VMRO DPMNE pred zgradom Komisije održati protest, za sada nema okupljenih.

U saopštenju VMRO DPMNE izdatom u sredu upućen je apel Državnoj izbornoj komisiji da ne podleže nikakvim pritiscima i da ne ulazi ni u čija scenarija o postizbornom inženjeringu kojim bi se osporila volja 455 hiljada makedonskih građana.

"Čitava domaća i međunarodna javnost svedok je da su izbori prošli u mirnoj, fer i demokratskoj atmosferi bez ijednog incidenta. Izbori u nedelju su jasno odrazili volju većine makedonskog naroda koji se odlučio za izlaz iz krize i odabrao projekte i reforme umesto destrukcije", piše u saopštenju VMRO DPMNE.

Inače, prema prvim rezultatima koje je objavila Državna izborna komisija, najviše poslaničkih mesta je osvojila VMRO DPMNE - 51, drugi je Socijaldemokratski savez sa 49, a partije Albanaca su osvojile ukupno 20 mandata.

Konačne rezultate Komisija bi trebalo da objavi najkasnije do 20. decembra, kada prođu svi rokovi o prigovorima i odlučivanju o njima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG