Dostupni linkovi

Ni korak ka rešenju krize u Makedoniji


Johanes Han sa stranačkim liderima 10. juna u Briselu
Johanes Han sa stranačkim liderima 10. juna u Briselu

Dvanaestosatni pregovori u Briselu od kojih je javnost očekivala nekakvo rešenje, završili su bez uspeha. Lideri političkih partija su izašli sa dijametralno suprotnim izjavama nakon sastanka koji se odvijao pod posredništvom evrokomesara za proširenje Johanesa Hana.

“Gospodin Zaev niti je hteo da postigne dogovor, niti je došlo do toga. Zato jer on nije došao da se dogovori, on je došao da se ne dogovori. Čovek se plaši izbora”, rekao je predsednik VMRO DPMNE i premijer Makedonije Nikola Gruevski.

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev izjavio je, međutim, da je nerazumno i nelogično da kreator krize Gruevski ostane na čelu Vlade koja treba organizovati prevremene izbore.

“Gruevski je bio spreman da sve proda, samo da ne da svoju kožu. Napravio je korake koji su vodili ka svemu, samo da on ostane na čelu Vlade. Mi nećemo dozvoliti još jedne kriminalne izbore i da ih Gruevski organizuje”, poručio je Zaev.

Na sastanku su učestvovali i lideri partija Albanaca Ali Ahmeti i Menduh Taći, a bili su prisutni i ambasadori SAD-a i EU u Makedoniji Džes Bejli i Aivo Orav.

Nikola Gruevski i Johanes Ham u Briselu 10. juna 2015
Nikola Gruevski i Johanes Ham u Briselu 10. juna 2015

Nezadovoljstvo pregovorima održanim u sredu je iskazao i evrokomesar Han, koji je na svom Tviter profilu napisao da je razočaran nedostatkom odgovornosti i liderstva kod nekih.

U pismenoj izjavi njegove portparolke Maje Kocijančič EU poziva sve strane da nađu politički kompromis bez odlaganja, u interesu svoje zemlje i njenih građana, kao i da izađu sa konkretnim predlozima o definisanju već postignutog dogovora u Skoplju 2 juna.

Da podsetimo, na tom susretu u Skoplju je dogovoreno da se u aprilu iduće godine održe prevremeni parlamentarni izbori.

A prvi predsednik Sobranja u nezavisnoj Makedoniji Stojan Andov smatra da, iako razgovori u Briselu nisu završili dogovorom, put prema napred ipak postaje jasniji. Prema njegovim rečima, važno je to što nisu prihvaćeni zahtevi Gruevskog da on organizuje izbore.

“Zahtevi Gruevskog su neprihvatljivi. On traži da ponovo organizuje izbore, a naravno ako ih on organizuje, on će i pobediti, kao i do sada. Tako da mislim da je dobro što se ovako završilo. Na ovaj način je izbegnuta katastrofa, u suprotnom, ukoliko bi bili prihvaćeni zahtevi Gruevskog, kriza bi se samo produbila”, ocenjuje Andov.

Andov smatra da se Gruevski mora povući, jer su takozvane bombe opozicije pokazale da u Makedoniji nisu slobodni mediji i institucije, naročito sudstvo i Javno tužilaštvo. Naredne korake ka rešenju krize Andov vidi u eventualnom većim angažovanju SAD-a.

Politička kriza u Makedoniji traje još od parlamentarnih izbora prošle godine, kada opozicija nije priznala rezultate zbog navodnih neregularnosti i od tada bojkotuje rad parlamenta.

U poslednjih četiri meseca opozicioni Socijaldemokratski savez na pres konferencijama objavljuje takozvane bombe, odnosno snimke prisluškivanih telefonskih razgovora na kojima se navodno čuju dokazi kriminalnih aktivnosti i zloupotrebe pozicija najviših vladinih zvaničnika.

XS
SM
MD
LG