Dostupni linkovi

Odlazak Esme Redžepove: Glas koji je razoružavao


Esma Redžepova
Esma Redžepova

Piše: Petar Janjatović, muzički kritičar

U ono mladalačko vreme kada smo bili rock'n'roll čistunci sve što je imalo bilo kakvog dodira sa narodnom muzikom, bilo nam je strano. Sa ulaskom u zrelije doba, nekako se podesilo da su i na svetskoj sceni počeli da prepoznaju muziku nekog trećeg sveta, i da, već pomalo umornom rocku dodaju nove boje.

Jedan od pionira takvog istraživanja bio je David Byrn, lider Talking heads, inteligentne grupe koja je obeležila pru polovinu osamdesetih godina. I nekako uz njega i mnogi drugi su počeli da okreću uši ka manje glasnim i vidljivim scenama. Pa smo, sasvim spontano i mi počeli da se okrećemo oko sebe i otkrivamo muziku koju smo ranije ignorisali.

I otvorio se čudan svet u kome su već decenijama neprikosnoveni bili glasovi uz koje smo i nesvesno odrastali. Možda je (bar u mom slučaju) trebalo da iz sveta u Beograd dođu zaljubljenici kao što je etno ekspert Kim Barton koja me uvela u magiju Šabana Bajramovića, Ferusa Mustafova, Esme Redžepove, sevdalinke.

Muzika južne Srbije i Makedonije je dobila mesto koje odavno zaslužuje. A Esma Redžepova je tu imala izdvojeno mesto. Počela je kao tinejdžerka u vreme kada u Jugoslaviji ciganska muzika nije baš bila na glasu.

Kako je tvrdila, prvu pesmu je napisala sa 11 godina i tokom više od pola decenije aktivne karijere je uspela da svoju muziku pronese najcenjenijim svetskim pozornicama. Bez obzira što se teško i mukotrpno probijala, što je rušila tabue da žensko ne treba da peva, imala je tu sreću da je "odrastala u javnosti" i da je postala simbol žanra. I da su je voleli i publika i kolege. I da je dobila neka od najvrednijih svetskih priznanja. Balkanska Cesaria Evora.

Poslednji put sam gledao njen nastup na EXIT-u, čini mi se 2007. godine. Potpuno je osvojila šarenu rock decu u publici. Uz glas koji razoružava i ritam kome se ne može odoleti, dirljive su bile njene najave između pesama.

Na gotovo hipi način se zahvaljivala publici na emocijama. Sve vreme ih je oslovljavala sa "deco moja" i govorila o ljubavi. Što je i očekivano od široke duše koja je sa bračnim i muzičkim partnerom Stevom Teodosievskim tokom godina usvojila i na put izvela 47 dece.

Prosto se ne zna koja joj je karijera bila plodnija i uspešnija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG