Dostupni linkovi

Makedonija: Budžet usvojen uz nerede, opozicija pozvala na građansku neposlušnost


Incidenti i protesti zbog usvajanja budžeta u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Incidenti i Protesti ispred Sobranja u Skoplju

Makedonsko Sobranje je usvojilo je u ponedeljak budžet za iduću godinu, ali bez prisustva poslanika opozicije koje su specijalci, kako tvrde, odstranili iz zgrade.

“Sobranje je usvojilo budžet Republike Makedonije. Najveći aplauz treba dati građanima Makedonije. Sve ovo što trebamo uraditi, radimo za građane, ja sam čvrsto uveren u to”, rekao je predsednik parlamenta Trajko Veljanovski.

Poslanici opozicije, koji su pre početka sednice zaposeli govornicu, rekli su da su ih odstranili specijalci, pri čemu su povređeni poslanici Socijaldemokratskog saveza Mitre Veljanovski i Radmila Sekerinska.

Prethodno su bile povređene i poslanice opozicije Vesna Bendevska i Biljana Kazandžiska, koje su kolima hitne pomoći odvezene i hospitalizirane.

Na početku sednice je predsednik Veljanovski izjavio da je bilo pokušaja da i njega povrede, te da je uništen deo tehnike, zbog čega je prvih desetak minuta televizijskog prenosa išlo bez tona.

Sednica se odvijala i bez prisustva novinara koje su odstranile redarske službe.

Istovremeno, tokom celog dana su dve grupe građana bile okupljene ispred parlamenta u Skoplju, od kojih je veliki deo došao iz drugih gradova.

Sa jedne strane su bili građani koji su tražili hitno donošenje budžeta za iduću godinu, pozivajući opoziciju da ne blokira proces u parlamentu, dok su sa druge strane bili ljudi koji podržavaju stav opozicije da je predlog budžeta neprihvatljiv zbog velike sume novca predviđene za neproduktivne troškove kao što su spomenici, nameštaj, automobili. Oni su podržali opoziciju i u tvrdnji da vlasti žele iz državnih para finansirati kampanju za lokalne izbore, koji će se održati najverovatnije u martu.

Na nekoliko mesta je bilo incidenata u kojima je povređeno nekoliko građana. Dve grupe su se gađale kamenjem, jajima i plastičnim flašama, a policijski kordon je u nekoliko navrata intervenisao kako bi ih razdvojio.

FOTOGALERIJA: Miting i kontramiting u Skoplju

Nakon sednice lider Socijaldemokratskog saveza Branko Crvenkovski je objavio da se opozicija neće vraćati u Sobranje i pozvao je na građansku neposlušnost.

“Ovaj dan će se pamtiti kao tragičan i kao velik u istoriji makedonskog naroda, jer od danas nema Ustava, zakona, nema parlamenta, vlade, demokratije. Postoji samo jedan diktatorski režim sa jedne i narod sa druge strane”, rekao je Crvenkovski.

On je istakao da premijer Nikola Gruevski već sedam godina deli narod po svim osnovama i da je u ponedeljak napravio presudan korak, a Makedonija dobila svog Slobodana Miloševića.

“Danas su bili tučeni novinari, poslanici, narod. Danas su nahuškali narod jedan protiv drugog, da izazove krvoproliće, sudar, konfrontaciju. Pa, Gruevski, ako si želeo biti Milošević, dobićeš i ti svoj 5. oktobar”, poručio je Crvenkovski.

Inače, opozicija je podnela preko 1.000 amandmana na Predlog budžeta, što bi onemogućilo njegovo donošenje do kraja godine. Oni su predložili Vladi da smanji oko 200 miliona evra predviđenih rashoda ukoliko želi da oni prihvate budžet.

Ministar finansija je prihvatio 40-ak amandmana koji se odnose na oko tri miliona evra, što je za opoziciju bio ‘jeftin pokušaj glumljenja konstruktivnosti’.

U nedelju uveče je Vlada usvojila dopunjeni Predlog budžeta u koji je bilo ugrađeno i ovih oko 40 amandmana opozicije i dostavila ga parlamentu na usvajanje. Poslanici opozicionih partija su proveli noć sa nedelje na ponedeljak u zgradi Sobranja, ističući da neće dozvoliti da ovaj predlog dođe na plenarnu sednicu.
XS
SM
MD
LG