Dostupni linkovi

Majke Srebrenice ne odustaju od tužbe protiv Carle del Ponte


Jedan od protesta Majki Srebrenice u Tuzli, foto: Maja Nikolić
Jedan od protesta Majki Srebrenice u Tuzli, foto: Maja Nikolić
Presuda Apelacionog suda u srijedu kojom je potvrđeno da je za smrt obitelji Nuhanović i Rize Mustafiića iz Srebrenice odgovoran nizozemski bataljon, mogla bi olakšati i proces koji će uskoro pokrenuti i Majke Srebrenice protiv bivše haške tužiteljice Carle del Ponte koju smatraju odgovornom za uništavanje dokaza o zločinu u Srebrenici 1995. godine.

Damir Alić, odvjetnik Srebreničanki kaže da nakon što je u srijedu potvrđena odgovornost države Nizozemske, sasvim će, kaže on, biti lako utvrditi i individualnu odgovornost za uništenje dokaznih materijala iz srpnja 1995. godine u Srebrenici.

„Holandske snage su djelovale u sastavu UN-a, Haški tribunal je djelovao u sastavu UN-a, tako i Carla del Ponte i sasvim je jasno da je ovo jedan izuzetno jak osnov za dalji nastavak procesa protiv osoba koje su odgovorne za sastav artefakata“, kaže Alić za RSE.

Hatidža Mehmedović, predsjednica udruženja „Majke Srebrenice“ smatra da se presudom počelo odmotavati klupko pravde. Od traženja odgovornosti Carle del Ponte ne odustaju.

„U Srebrenici su nam ubili našu djecu, a u Haškom tribunalu gdje se dijeli pravda su nam ubili sjećanja na naše najmilije“, smatra Hatidža Mehmedović.

Majke Srebrenice proces pokretanja tužbe protiv Carle del Ponte mogle bi pokrenuti početkom jeseni, nakon što se njihov odvjetnički tim u rujnu nađe s glavnim Haškim tužiteljem Sergeom Brammertzom, najavio je njihov odvjetnik Damir Alić.
Damir Alić

„Najkasnije do kraja jeseni mi očekujemo da ćemo imati imena i prezimena, konkretno koji je to broj artefakata koji su uništeni i konkretno nadležnost Suda koji će voditi cijeli slučaj. Dakle, do tada ćemo znati hoće li se postupak voditi pri UN-u, hoće li to biti Međunarodni sud pravde ili državni Švicarski sud. Očekujemo da najkasnije do kraja jeseni uđemo u cijeli postupak“, rekao je Alić.

On je dodao i da informacija koja se pojavila u medijima da dokazni materijali nisu uništeni nije točna.

„John Hocking, registrar Tribunala u Haagu je rekao da oni dokumenti koje je registar zaprimio i koji su korišteni u toku procesa nisu uništeni. Ali postoji dio dokumenata koji je direktno došao u Tužilaštvo i za taj dio dokumenata postoji sumnja da su uništeni. Dakle, onaj dio koji je korišten u procesima nije uništen i sačuvan je, ali ono što je ranije dolazilo jedan dio toga je uništen. Mi smo zaniteresirani za taj dio dokumenata.“, pojasnio je Alić.

I u ovom slučaju uz Majke Srebrenice je Hasan Nuhanović, ratni prevoditelj UN-a iz Srebrenice.
XS
SM
MD
LG