Dostupni linkovi

Majke Srebrenice: Dodikovo svjedočenje uvreda za žrtve


Majke Srebrenice na protestu isred Suda za ljudska prava sa posterom Radovana Karadžića, oktobar 2012.
Majke Srebrenice na protestu isred Suda za ljudska prava sa posterom Radovana Karadžića, oktobar 2012.
Majke Srebrenice u utorak su u Tuzli pratile svjedočenje prvog čovjeka Republike Srpske Milorada Dodika na suđenju haškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

Dodik se u Haškom tribunalu pojavio kao svjedok obrane.

Nastup Dodika, koji je negirao Karadžićeve zločine, za njih je velika uvreda, jer 18 godina nakon rata očekivale su da se krene u izgradnju mira, a ne na urušavanje suživota koji je u RS-u tek u začecima.

Nura Mustafić izgubila je u Srebrenici tri sina i muža. Vratila se u ovaj gradić, kući iz koje su izvedena njezina djeca. Nastup Milorada Dodika u svojstvu obrane pred Haškim tribunalom na suđenju Radovanu Karadžiću za nju je bilo veliko razočaranje.

„To je baš bolno i sramotno - jer je ubio moja tri sina i muža. I ja sam se opet vratila u Srebrenicu. Gdje su mi djeca, gdje mi je ko? I nije samo moja djeca, nego hiljade ljudi, djece, braće, sestara - svi su ubijeni“, kaže Mustafić.

Majke Srebrenice očekivale su da nakon 18 godina dolazi vrijeme pomirenja i suživota. Hajra Ćatić, međutim, smatra da bi ovaj Dodikov istup u kojem je on optuživao sve strane osim Karadžića mogao izazvati još veći jaz i nepovjerenje povratnika u RS.

„Znamo ko je Dodik, znamo da cijelo vrijeme negira genocid, da cijelo vrijeme negira da se desio zločin u Srebrenici i u čitavoj BiH. On je samo produžena ruka Karadžića. Zaista smo ogorčene na sve to. Umjesto da idemo ka pomirenju i ka suživotu, vidite da nas on još uvijek zavađa“, rekla je Ćatić.

Nedim Salaharević u Vlasenici je u logoru Sušica izgubio brata Edina, koji je bio na početku velike košarkaške karijere.

Edin je imao tek 19 godina. Njegov brat Nedim je Dodikovo svjedočenje doživio kao poniženje:

„Ovo je jako porazno. I ovo je jedan veliki plus za sve zločince u manjem bh. entitetu. Ovim potezom data im je puna podrška, maltene da opet mogu da rade ono što su radili i da zavode još mnoge sljedbenike na veličanje zločina i genocida. To je žalosno.“

Rejha Avdić kaže da je neistina sve što je Dodik sve danas rekao. Čudi ih šutnja međunarodne zajednice:

„Međunarodna zajednica popušta njemu sve. Ima li ijedan predsjednik tako da se ponaša? Nijedan - nikad. Ali njemu sve puštaju i onda on uzima maha, bezobrazan, bahat - ne znam više kako čovjek da ga nazove.“


Svjedočenjem Milorad Dodik je ponovio svoju suradnju tijekom rata sa Radovanom Karadžićem, što je za majke Srebrenice bila potvrda da genocid u Srebrenici neće biti priznat u BiH sve dok je Dodik jedan od glavnih kreatora politike u ovoj zemlji.
XS
SM
MD
LG