Dostupni linkovi

Mađarski pokret traži isključenje predsednika SVM iz stranke


Jene Maglai
Jene Maglai

Predstavnici Mađarskog pokreta, civilne organizacije osnovane unutar Saveza vojvođanskih Mađara, predali su disciplinskoj komisiji ove stranke zahtev da se obustavi postupak isključenja članova MP koji su i dalje i članovi SVM, ali je takođe predat i zahtev za pokretanje postupka isključenja predsednika Ištvana Pastora.

Konflikt unutar ove najveće stranke vojvođanskih Mađara nastao je zbog neslaganja dela članstva sa politikom rukovodstva, zbog čega je letos osnovan i Mađarski pokret, kao posebno udruženje. Nakon što je pre izvesnog vremena najavljeno da bi ovaj pokret mogao samostalno izaći na izbore, pokrenut je disciplinski postupak protiv svih njegovih članova, sa zahtevom za njihovo isključenje iz Saveza vojvođanskih Mađara. Predstavnici Mađarskog pokreta su zbog toga podneli zahtev disciplinskoj komisiji da se postupak obustavi kao neosnovan, kaže jedan od čelnih ljudi ovog pokreta i gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

„Zahtev smo podneli jer je pokretanje disciplinskog postupka pravno neosnovano, pošto odluka o samostalnim izborima još nije doneta na skupštini MP. Razlog za pokretanje disciplinske odgovornosti moguć je jedino u tom slučaju, ili da se recimo neki od naših članova našao na listi neke druge stranke. Mi smo umesto toga ponovo ponudili dijalog Predsedništvu Saveza vojvođanskih Mađara povodim svih nastalih problema unutar stranke... Svesni smo da za obustavljanje disciplinskog postupka ima malo šansi, ali smo ubeđeni da za to zaista nema nikakvog osnova“, kaže Maglai.

Mađarski pokret je sa druge strane zatražio da se Ištvan Pastor isključi iz stranke, zbog politike koju vodi, napomenula je Livija Jo Horti, članica Mađarskog pokreta i Saveza vojvođanskih Mađara.

„Članovi MP smatraju da je Ištvan Pastor prekršio svoje obećanje koje je dao na izbornoj skupštini stranke kada je obećao pluralizam, demokratizaciju, i nove dogovore sa stručnim ljudima i drugim političkim liderima radi poboljšanja stanja unutar mađarske zajednice. On to nije uradio, već naprotiv, ovakvim kažnjavanjem članova MP, koji drugačije misle, on radi ne samo na štetu SVM, već i na štetu cele mađarske zajednice“, kazala je Jo Horti.

Jedan od osnivača Mađarskog pokreta i bivši predsednik Nacionalnog saveta Tamaš Korhec ocenio je takođe da najnovije izjave predsednika SVM date listu „Mađar So“da ono što radiMađarski pokretpredstavlja izdaju, samo „vode ka novom razdoru unutar mađarske zajednice“, ali i da su i pokazatelj stanja u samim medijima ove zajednice.

Očekivanim disciplinskim postupkom, koji je nedavno najavio predsednik Ištvan Pastor, biće obuhvaćeno oko stotinu članova MP i SVM, zbog čega lideri Mađarskog pokreta smatraju daće to generisati još veće probleme unutar stranke i uticati na podele u mađarskoj zajednici.

Iz Predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara povodom ovih događanja nisu se oglašavali, ali je najavljeno zvanično saopštenje za javnost.

XS
SM
MD
LG