Dostupni linkovi

Referendumski udarac Orbanu


Viktor Orban sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovim obilazi žičanu ogradu podignutu na granici između Turske i Bugarske u Lesovu
Viktor Orban sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovim obilazi žičanu ogradu podignutu na granici između Turske i Bugarske u Lesovu

Mađari su na referendumu glasali protiv migrantskih kvota koje su dogovorene u Bruxellesu, no referendum nije važeći jer je na glasačka mjesta izašlo manje od 50 posto punoljetnih gradjana Mađarske. Za premijera Viktora Orbana to je trenutačno nevažno, pa je poručio da je većina izašlih rekla „ne“ kvotama, i da će prilagoditi najviši akt države toj činjenici, odnosno da će ukinuti ustavnu odredbu po kojoj je za uspjeh referenduma potrebna nadpolovična većina svih birača.

Viktor Orban, kojega zbog antimigrantske politike kritizira Bruxelles i medjunarodne organizacije za ljudska prava, očekivao je čistu pobjedu, no izlaznost mu nije išla na ruku. Ipak, ovaj desničarski tvrdolinijaš lakonski izokreće stvari i kaže da je protiv migrantskih kvota na referendumu bilo više Mađara nego kada su se 2003. izjašnjavali o pristupanju EU.

“Trinaest godina nakon što je većina Mađara glasala da se pridruži EU, sada smo poručili da želimo da se naš glas i čuje u Evropi”, rekao je Orban

Poput drugih bivših komunističkih zemalja u istočnoj Evropi, Mađarska se protivi evropskoj politici da primi migrante koji, bježeći pred ratom, traže azil.

Orbanov odgovor na migrantsku krizu u Evropi bila je žičana žilet ograda, tisuće vojnika i policajaca na granicama, i izjava da je to za njegovu vladu pitanje nacionalnog suvereniteta, a potom da kršćanska Mađarska ne može prihvatiti veliki broj muslimana jer su oni sigurnosni rizik za zemlju.

Na vlasti od 2010. Orban će referendum korisititi kao adut na izborima 2018.

Neke opozicijske stranke, poput eksremno desničarskog Jobika referendum su ocijenili “fijaskom” i pozvali Orbana da podnese ostavku. I ljevica od njega traži ostavku.

“Objektivno nevažeći referendum mogao bi otežati Orbanove napore da prisili Bruxelles na promjenu politike prema migrantima”, kaže analitičar Csaba Toth.

Naglašava kako “vlada referendum pokušava predstaviti kao uspjeh, no on to nije. Pokazalo se da Fidesz ne može mobilizirati nikoga drugog do svojih i Jobikovih pristaša” .

Glasnogovornik Evropske komisije Margaritis Schinas na konferenciji za novinare je rekao:

"Da je referendum bio pravovaljan, naš komentar bio bi - to moramo uzeti u obzir. Budući da je proglašen pravno ništavnim od strane mađarskog izbornog povjerenstva, sada možemo reći da smo to uzeli na znanje. (Smijeh) Poštujemo demokratsku volja mađarskih građana - kako onih koji su glasali i tako i onih koji nisu."

Talijanski šef diplomacije Paoli Gentiloni među prvima je reagirao na mađarski referendum. Na svom je Twitteru kratko primjetio “ Lijepo je vidjeti da nije bilo kvoruma”.

Ipak, Orban najavljuje posjet Bruxellesu, nove razgovore o migrantskoj politici.

Prošle godine su stotine tisuća ljudi bježali od rata i siromaštva balkanskom rutom, i preko Mađarske kako bi došli do zapadne Evrope. Ove godine bilo je oko 18 tisuća ilegalnih prelazaka mađarske granice.

Tehnička organizacija referenduma koštalo je gotovo 18 miljuna dolara, no vjerojatno će ta cifra doseći i 47 miljuna dolara ako se uzmu u obzir troškovi medijske kampanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG