Dostupni linkovi

Mađarska poslala vojnike na granicu


Uz ogradu u Roszkeu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Uz ogradu u Roszkeu

Mađarska je poslala vojnike na granicu sa Srbijom iz koje svakodnevno ulaze hiljade izbjeglica. U Makedoniju je u posljednja 24 časa ušlo više od 7.000 ljudi, dok šatorska izbjeglička naselja niču i drugim zemljama.

Na južnoj granici Mađarske sa Srbijom već je raspoređeno oko 3.800 vojnika, a njihov glavni zadatak je da učestvuju u izgradnji ograde duž granice sa Srbijom, izjavio je mađarski ministar odbrane Ištvan Šimičko.

"U skladu sa inicijativom nazvanom `Odlučna akcija 2015`, koja je pokrenuta prije dva dana, zadatak mađarske vojske je da obezbjeđuje granicu zajedno sa policijom, jer ograda nije dovoljna", rekao je Šimičko za mađarske medije.

On je potvrdio da se svakog dana izgradi oko deset kilometara ograde na granici sa Srbijom.

Mađarska bi mogla da završi izgradnju oko četiri metra visoke i 175 kilometara duge ograde na granici sa Srbijom početkom oktobra, odnosno mjesec dana prije najavljenog roka.

Istovremeno, mađarska policija saopštila je u petak da je pokrenula istragu o video-snimku na kojem se migranati guraju u jednom hangaru da bi dobili hranu koju im bacaju policajci sa medicinskim maskama na licima.

U opisu snimka postavljenog na Youtube navodi se da je napravljen u izbjegličkom kampu u Reskeu, nedaleko od grance sa Srbijom, gdje hiljade migranata pristižu svakog dana na putu ka EU.

Snimak je na internet postavio austrijski političar Aleksander Špricendorfer, a snimila ga je njegova supruga Mihaela Špricendorfer-Erenhauzer. Ona je rekla da su migranti tretirani kao životinje i pozvala evropske zemlje da otvore svoje granice za izbjeglice.

Policija je u odgovoru na pitanja agencije Rojters navela da je pokrenula "hitnu istragu" o ovom pitanju, s napomenom da je riječ o sakupljanju činjenica.

(Fotogalerija: Izbjeglice na željezničkoj stanici u Budimpešti)

Oko 7.600 migranata, među kojima je mnogo izbjeglica iz Sirije, ušlo je u Makedoniju u posljednja 24 časa, izjavio je u petak zvaničnik UNHCR-a.

Migranti dolaze u sve većem broju preko Balkanskog poluostrva i kreću se iz Grčke prema Makedoniji, nakon što ih grčke vlasti brodovima prebace sa ostrva u Atinu.

"Imamo informaciju od grčkih kolega da su autobusi na putu, što znači da oni odlaze i da će nastaviti da dolaze", rekla je Aleksandra Krause, zvaničnik UNHCR-a, koja boravi na makedonsko-grčkoj granici.

Austrija je u petak ujutro zatvorila autoput A4 na granici s Mađarskom iz sigurnosnih razloga, dok desetine migranata pješke idu tim putem prema Beču, saopštio je portparol policije u istočnoj oblasti Burgenland.

Oko 8.000 ljudi prešlo je u Austriju u četvrtak i daljih 3.600 od ponoći, naveo je portparol.

Takođe, željeznička veza između Austrije i Mađarske ostaće zatvorena tokom vikenda zbog velikog pritiska na ovaj sistem usljed priliva migranata, saopštila je u petak austrijska željeznička kompanija OeBB.

"Ova odluka o obustavljanju saobraćaja ka Mađarskoj i iz te zemlje omogućiće da se stabilizuje situacija na velikim željezničkim stanicama u Beču", navodi se u saopštenju.

(VIDEO: Izbjeglice pješače ka Beču)

Pješice ka Beču
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Istovremeno, u Briselu je niklo šatorsko izbjegličko naselje, a obični građani pomažu njegovim stanovnicma, za razliku od belgijskih vlasti, prenosi AFP.

Oko 300 šatora svih oblika postavljeno je u parku "Maksimilijen", u sjenci novih poslovnih zgrada, samo tri kilometra od sjedišta EU.

Migranti koji borave ovdje kažu da im je ipak bolje nego u Siriji ili Iraku, gdje je u ratovima u posljedih nekoliko godina živote izgubilo nekoliko stotina hiljada ljudi, a milioni ostali bez domova.

"Ako Belgija odluči da nas pošalje nazad u Irak, moja supruga i ja odlučili smo da se ubijemo", rekao je jedan inženjer iz Bagdada, koji je stigao u Brisel sa svojom suprugom, koja je po profesiji psiholog.

Građani su se organizovali preko "Fejsbuka" i počeli da donose hranu i odjeću. Ubrzo su organizovani medicinski punkt i kuhinja, a migrantima se daju i savjeti.

Izbjeglice koje su stigle iz Sirije, Somalije, Eritreje i Avganistana čekaju do pet dana da bi podnijele zahtjev za dobijanje azila.

Belgijske vlasti mogu da obrade samo 250 prijava dnevno, što znači da lica koja nemaju obezbjeđen smještaj moraju da čekaju na otvorenom da dođu na red.

XS
SM
MD
LG