Dostupni linkovi

Machiavelli 21. stoljeća: Novi savjeti za Balkanskog vladara i njegove protivnike


Niccolò Machiavelli
Niccolò Machiavelli

Autor: Florian Bieber

U drugom pismu modernom balkanskom vladaru, Florian Bieber, profesor Univerziteta u Grazu, nudi savjet onima koji bi htjeli zbaciti sa vlasti aktualne vladare.

U svom prvom pismu, Bieber navodi deset pravila koja bi mu omogućila da zadrži vlast u bilo kakvim okolnostima.

Dragi Balkanski vladaru,

Pročitao si moje prethodne bilješke i to na svom maternjem jeziku te si nakon toga angažirao neke inozemne savjetnike kako bi izgledao dobro na međunarodnoj razini i domaće savjetnike koji su trebali naučiti kako igrati prljavo. Ali, nikada me nisi nazvao i ponudio mi mogućnost da ti dodatno pomognem.

Stoga, odlučio sam dati nekoliko savjeta i onima koji bi te željeli zamijeniti. Kao što sam naveo u prethodnom pismu, tvoj posao je da plešeš na rubu vulkana. Sretno onima koji žele da te zamijene i nadamo se da oni neće postati još jedan Balkanski vladar.

1. Teško je. To je teže nego suočiti se sa klasičnom autoritarnom vlašću. Srđa Popović nudi neke dobre i duhovite savjete za svrgavanje današnjih diktatora, ali mnogi od njih se ne mogu primjeniti za uklanjanje balkanskog vladara sa trona.

2. Uhvatiti ga na djelu. "Jedanaesto pravilo" za Balkanskog vladara je "nikad ne biti uhvaćen" i to je ključna poruka za sve one koji ga žele zamijeniti. Većina mehanizama koji omogućuju ostanak na vlasti se oslanja na to da ih svi znaju, sumnjaju na njih, ali nemaju čvrstih dokaza već samo nagađaju. Čuti od svog vladara i njegovih pomoćnika kako pričaju o svojim građanima kao o stoki, kako manipuliraju izborima, sudovima, medijima i prijete opoziciji je potencijalno destabilizirajuće.

3. Balkanski vladar je često vrlo popularan i uspijeva mobilizirati takozvanu "tihu većinu". Vladar često koristi populizam kako bi bio siguran da ima snažnu potporu i stalno vodi svoju kampanju. Da biste ga izazvali, morate pokazati građanima da on nema tu "tihu većinu" iza sebe. Ali, temeljenje opozicije samo na jednoj grupi građana (kao što su recimo studenti ili gradska populacija) neće biti dovoljno da se izgradi snažan pokret.

4. Vratiti građane. Balkanski vladar kontrolira medije ne izravnom cenzurom već suptilnim pritiskom (kroz oglašavanje i ciljani pritisak). Kako biste se suprotstavili vladaru morate kreirati javnu sferu. Internet vam neće puno pomoći jer on ne dopire do građana koji su najvjerniji glasači.

5. Smanjiti vanjsku potporu Balkanskom vladaru. Snaga Balkanskog vladara počiva na vanjskoj legitimnosti. Sve dok vanjski čimbenici kao što je EU nemaju šta za reći ili se jasno ne izraze, moć vladara da traži legitimnost izvana će mu dodatno pomoći. On bi to mogao iskoristiti kako bi diskreditirao opoziciju i kako bi se predstavio kao jedini jamac stabilnosti i euroatlanskih integracija. Kako biste se suprotstavili Balkanskom vladaru morate osigurati potporu izvana, ali pazite jer bi vas zbog previše potpore izvana mogli optužiti da ste strani agent.

6. Ponuditi alternativu. Balkanski vladar će biti zadovoljan porukom da su svi isti, jednako korumpirani i željni moći. Sve dok građani vjeruju da ne postoji temeljna razlika neće izabrati nekog drugog, jer taj drugi će krasti još više nego ovi koji su se već prilično nakrali.

7. Neprihvatati njegove uvjete rasprave. On će nastojati uvjeriti javnost da je veći patriota od vas, da je veći reformist i daje europskiji od vas. Nemojte pokušavati biti veći patriota (odnosno nacionalista) od njega. Okrenite se nečemu što vam može donijeti pobjedu (kao što je siromaštvo i nezaposlenost).

8. Odabrati osvojive i popularne bitke. Srđa Popović napominje da je nužno izabrati bitke sa vladarom u kojima možete pobijediti i koje mogu osnažiti javnost.

9. Pobijediti na izborima. Jedino legitimno mjesto na kojem možete pobijediti Balkanskog vladara su izbori. S obzirom da država tvrdi da je demokratska, teško je pobijediti vladara samo pomoću socijalnih protesta. Iako je vladara sve teže pobijediti, on ipak mora dobiti izbore i nema mnogo prostora da manipulira njima.

10. Blokirati igranje na etničku kartu. Balkanski vladar će željeti igrati na etničku kartu, antagonizirati i polarizirati kako bi odvratio pažnju javnosti sa stvarnih problema. Morate se suprotstaviti etničkoj karti, a ne je koristiti kao adut. To znači da morate osnivati koalicije koje nisu etničke i priznati da većinu građana nacionalnost ipak toliko ne zanima.

Sretno svim izazivačima Balkanskog vladara i ne zaboravite da ne smijete koristiti svoje ovlasti za vlastitu dobrobit, jer ako to učinite - postat ćete samo još jedan Balkanski vladar.

XS
SM
MD
LG