Dostupni linkovi

Lunaček poručuje Prištini: EU ne želi međugranične konflikte


Ulrike Lunaček
Ulrike Lunaček

Razgovarao Arber Vllahiu, priredila Amra Zejneli

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestiteljka za Kosovo Ulrike Lunaček u intervjuu za RSE je kazala da Evropska unija ne želi otvorene međugranične konflikte, te da se oko toga složila i vlada u Prišini, koja "treba da pronađe način da Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom ratifikuje u Skupštini."

"Ja sam dobro informisana o procesu demarkacije i ukoliko pratite pravila vidire da će svaki građanin koji ima zemlju da nastavi i dalje da poseduje tu zemlju. Tako da, ništa se ne gubi i ništa se Kosovu ne oduzima. Pozivam Skupštinu Kosova, one koji su protiv i koji će glasati protiv, da slobodno kretanje građana Kosova stave u prioritet i da ovo pitanje izglasaju“, poručila je Lunaček.

Ona je naglasila da je pitanje liberalizacije viza u rukama Skupštine Kosova i Vlade, koja takođe treba da ima konkretne dokaze o osuđujućim presudama za korupciju i kriminal među visokim zvaničnicima.

"Tražimo da se konkretno pruže dokazi o presudama visokim zvaničnicima za organizovani kriminal i korupciju. Jednostavno, treba da se objave i treba da postoje presude za takve slučajeve. Trebaju se dokumentovati, objaviti, i to je ono što je potrebno“, naglasila je Lunaček.

Ukoliko se to ne desi do 5. septembra, nemoguće je osigurati podršku Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Kosova.

"Ovo je sada u rukama političara Kosova. Ukoliko ne bude ratifikacije i ukoliko se ne dokažu slučajevi korupcije do 5. septembra, nisam sigurna da će Parlament i LIBE komitet glasati za viznu liberalizaciju. Ukoliko se to desi, LIBE komitet će glasati za, a nakon toga i Parlament“, kazala je Lunaček.

Komitet za vanjske odnose Evropskog parlamenta (AFET komitet) ove nedelje je podržao viznu liberalizaciju za Kosovo, dok je drugi, glavni komitet koji predvodi ovo pitanje, Komitet za civilne slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (LIBE komitet), odložio glasanje za septembar.

“Odluka Komiteta za vanjske odnose je prvi korak koji znači: želimo da se Kosovu omogući slobodno kretanje. Ona je dala zeleno svetlo LIBE komitetu, ali je glasanje u tom komitetu odloženo zbog neispunjavanja dva uslova“, kazala je Lunaček.

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, u četvrtak je pozvao opozicioni Pokret Samoopredjeljenje da omogući raspravu u Skupštini o demarkaciji sa Crnom Gorom i formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Poslanici opozicionog pokreta Samoopredeljenje snažno su se usprotivili demarkaciji i zatražili da ceo proces počne od nule.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG