Dostupni linkovi

Lugansk: Pobunjenici oborili ukrajinski avion. 49 mrtvih


Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko proglasio je nedjelju, 15. juni, Danom žalosti zbog smrti 49 vojnika, koji su poginuli u napadu proruskih separatista na vojni transportni avion. On je, takođe, naredio sazivanje Vijeća za nacionalnu bezbjednost i odbranu povodom najnovijeg razvoja događaja na istoku zemlje, prenosi Itar-Tass.

Kancelarija glavnog državnog tužilaštva Ukrajine potvrdila je u subotu da je prilikom obaranja ogromnog vojnog transportnog aviona stradalo 49 ljudi, dok je jedan ukrajinski zvaničnik rekao da je ova cifra "preliminarna".

U iljušinu-76 (IL-76), koji su pred zoru oborili proruski separatisti, bilo devet članova posade i 40 vojnika, precizirala je kancelarija na svojoj inetrenet stranici i dodala da je pokrenula krivičnu istragu po osnovu zakona o borbi protiv terorizma.

Avion je oboren dok se približavao aerodromu kod grada Lugansk. Aerodrom drže vladine trupe dok je najveći dio Luganska u rukama separatista, koji su nedavno proglasili nezavisnost ove oblasti od Ukrajine i zatražili njeno pripajanje Rusiji.

Ranije je ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo da su "teroristi cinično i perfidno" otvorili vatru na avion.

Kako javlja AP, do napada je došlo tokom noći. BBC piše da su prije manje od sedmicu dana proruski separatisti krenuli u seriju napada na ukrajinske snage na međunarodnom aerodromu Lugansk.

Jose Manuel Barosso
Jose Manuel Barosso
Napad se dogodio satima nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru s predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom naglasio da ukrajinske vladine snage trebaju prekinuti oružane operacije u Ukrajini. Zapad, pak, optužuje Kremlj da oružjem opskrbljuje proruske separatiste u Ukrajini.

Sjedinjene Države objavile su u petak da je Rusija proruskim separatistima na istoku Ukrajine isporučila tenkove i bacače raketa, opremu koja je zadnjih dana prelazila granicu između dviju zemalja. Ukrajinski guverner pokrajine Dnjepropetrovsk zato je u petak predložio predsjedništvu svoje zemlje gradnju bezbjednosnog zida duž gotovo 2.000 kilometara duge granice s Rusijom koji bi trebao spriječiti svaki upad iz Rusije.

"Smatramo da su separatisti u istočnoj Ukrajini dobili od Rusije teško naoružanje i vojnu opremu, uključujući i ruske tenkove i raketne bacače", rekla je Marie Harf, portparolka američkog Stejt departmenta.

Ona je navela i da Sjedinjene Američke Države procijenjuju da su ovi raketni bacači nekako dopremljeni i do Luganska.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je u petak da, ukoliko bi se pokazali istinitim ovi navodi američke Vlade, došlo bi do ozbiljne eskalacije krize u Ukrajini.

On je pozvao Rusiju da povuče svoje vojne snage na granici sa Ukrajinom, da prekine dopremanje naoružanja proruskim separatistima, te da utiče na militante na istoku Ukrajine kako bi odložili oružje.

Svoj zahtjev Rasmussen je uputio, pošto je Kijev optužio Rusiju da proruskim separatistima, koji se bore protiv ukrajinskih vlasti, transportuje tri tenka i nekoliko vojnih vozila u istočnu Ukrajinu.

Sergey Lavrov
Sergey Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergey Lavrov u subotu je u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Johnom Kerryjem pozvao SAD da iskoriste svoj uticaj na vlasti Ukrajine kako bi bilo okončano nasilje na istoku te zemlje, saopštilo je rusko ministarstvo.

"Sergey Lavrov pozvao je SAD da iskoriste svoj uticaj na vlasti u Ukrajini kako bi oni imali realniju sliku situacije na (istoku zemlje) i kako bi shvatile da vojno rješenje konflikta nije moguće", navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Dvojica zvaničnika razgovarala su pošto su proruski separatisti oborili u subotu ukrajinski vojni transportni avion.

Inače, Kijev i Moskva međusobno se optužuju za nasilje na istoku Ukrajine. Putin je u četvrtak prvi put telefonski razgovarao s novim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i obojica su se suglasila o deesaklaciji nasilja na istoku Ukrajine.

U dosadašnjim borbama na teritoriji Luganska poginulo je najmanje 270 ljudi.
XS
SM
MD
LG