Dostupni linkovi

Liposukcijom do matičnih ćelija i zdravih krvnih sudova


Banka matičnih ćelija
Banka matičnih ćelija
Matične ćelije odraslih ljudi, dobijene putem liposukcije, se mogu koristiti za stvaranje zdravih krvnih ćelija malog promjera za korištenje prilikom operacija bajpasa na srcu i drugih procedura.

Milionima pacijenata oboljelih od kardiovaskularnih oboljenja je potrebno presađivanje malih krvnih sudova prilikom procedura u kojima se krv mora preusmjeriti oko blokiranih arterija.

Ovi krvni sudovi dobijeni u laboratoriji bi mogli pomoći pri rješavanju velikih problema povezanih sa presađivanjem krvnih sudova uzetih iz drugih dijelova tijela ili sa presađivanjem umjetnih krvnih sudova koji nisu napravljeni od živog tkiva.

"Trenutno presađivanje krvnih sudova malih promjera sa sobom nosi velike rizike od začepljenja, odbacivanja ili jednostavno nepravilnog funkcionisanja. Naši krvni sudovi imaju dobre mehaničke osobine i vjerujemo da će se ponašati normalno kada budu izložene hormonima", kazao je dr. Matthias Nollert sa Univerziteta u Oklahomi, vođa istraživanja.

U ovom istraživanju se matične ćelije dobijene iz masnoća u laboratoriji pretvaraju u glatke mišićne ćelije, a onda se ubacuju u veoma tanke membrane napravljene od kolagena. Kako se ćelije multipliciraju, naučnici ih oblikuju u tubu malog promjera.

Nakon tri do četiri sedmice one izrastaju u krvne sudove koji se mogu koristiti.

Naučnici se nadaju da će u narednih šest mjeseci imati spreman prototip koji će se moći koristiti i za životinje.
XS
SM
MD
LG