Dostupni linkovi

Lideru krimskih Tatara Nagrada solidarnosti


Mustafa Džemilev
Mustafa Džemilev
Lideru krimskih Tatara Mustafi Džemilevu uručena je u Varšavi prva Nagrada solidarnosti koju Poljska, uz ček na milion evra, dodeljuje ličnostima koji su rukovodeći se solidarnošću najviše doprineli demokratiji.

Na svečanosti dodele nagrade prisustvovalo je nekoliko desetina šefova evropskih država i vlada, koji će pak danas prisustvovati obeležanju 25 godina od prvih višestranačkih izbora u Poljskoj.

"Ne znam koliko dugo će se nastaviti okupacija naše zemlje i ponižavanje našeg naroda, ali ubeđen sam da će to u velikoj meri zavisiti od mere solidarnosti naroda sveta u borbi protiv onog ko vojnu silu stavlja iznad zakona i pravde i ko se u 21. veku ponaša prema svojim susedima kao konkvistadori 16. veka"
, kazao je Džemilev.

Bivši predsednik poljske Leh Valensa, predsednik žirija koji je jednoglasno odabrao ovog prvog dobitnika, poručio je Džemilevu da će ostati privržen veri koja mora da dovede do pobede ideala kojima se rukovodi lider krimskih Tatara.

"Apsolutno sam uveren da ćete vi biti pobednik. Pobeda je garantovana zato što se svet toliko promenio, toliko mnogo da borba u starom stilu, što Rusija pokušava da učini, je besmislena. Pala je krv, zaradićemo modrice, ali oni pobediti neće”.

Nagradu je uručio predsednik Poljske Bronjislav Komorovski, a ceremoniji je prisustvoao i novoizabrani predsednik Ukrajine Petro Porošenko. Poručio je kako je uveren da će Krim ponovo biti deo ukrajinske teritorije:

"Vidimo da je celi svet, sada sa nama. Agresor je izolovan i nephodno je da pokažemo da će naše jedinstvo odvesti našu zemlju ka prosperitetu, ka pobedi”.
XS
SM
MD
LG