Dostupni linkovi

Lideri iz vladajuće koalicije zasad u Đukanovićevoj sjenci


Milo Đukanović
Milo Đukanović
Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović je do ovog trenutka nosilac kampanje vladajuće koalicije, dok su drugi lideri tog političkog saveza gotovo nevidljivi.

Ako se analiziraju dosadašnje aktivnosti i tribine vladajuće koalicije, reklo bi se da je predsjednik DPS Milo Đukanović odlučio da ovu izbornu trku iznese sam.

Na dosada organizovanim skupovima kamera nije zabilježila prisustvo lidera drugih koaliconih stranaka, niti prisustvo do sada neizbježnih visokih funkicioenra DPS-a.

Đukanović se na tim skupovima pojavljuje uglavnom u pratnji lokalnih funkcinera. Da li je riječ o unaprijed pripremljenoj strategiji pitali smo portparola DPS-a Časlava Vešovića.

"Koalicija Evropska Crna Gora, Milo Đukanović je nakon podnošenja poslaniček liste i preko 80 hiljada potpisa podrške započela izbornu kampanju u smislu organizovanja tribina i predizbornih skupova. Svi kandidati za poslanike, članovi Glavnog odbora DPS i opštinskih odbora, podržani od strane 20 hiljada volontera učestvuju u kampanji. Logično je da nosilac liste bude najvidljiviji u kampanji, ali pored njega, kao nosioci aktivnosti su zastupljeni i potpredsjednici partije i svi ostali kandidati za poslanike", kazao je Vešović.

U koalicionoj Socijaldemokratskoj partiji kažu da će njihovo prisustvo i angažman biti očigledniji u nastavku kampanje.

Na pitanje da li se u ovom trenutku osjećaju zapostavljenim Mirko Stanić portparol te stranke kaže da ne.

"Potpuno je razumljivo da gospodin Đukanović kao lider koalicije ima najveći broj javnih nastupa u kampanji, a slično je i sa nosiocima drugih lista. Što se SDP-a tiče, mi ćemo imati nekoliko velikih skupova u kojima će se obratiti lider naše partije, gospodin Ranko Krivokapić i potpredsjednici SDP-a. Takođe, planirane su i 4 velike koalicione tribine i skupa koji će se održati u Bijelom Polju, Budvi, Nikšiću i Podgorici tako da će na tim skupovima govoriti i lideri DPS i SDP-a", kazao je Stanić.

Oštar ton i brutalniji nastupi

U Liberalnoj partiji takođe kažu da će tek uslijediti nekoliko zajedničkih predizbornih nastupa. Lider te stranke Andrija Popović poručuje da odaje prizanje Đukanoviću na do sada uloženom trudu.
Andrija Popović
Andrija Popović

"Sporazumom o koalicionoj saradnji Liberalne partije sa DPS-om, potpisanim 13. septembra dogovoreni su uslovi saradnje, a i precizirano je da će se u okviru predizborne kampanje za parlamentarne izbore 14. oktobra održati 4 zajedničke konvencije koalicije Naprijed Crna Goro, za evropsku Crnu Goru, Milo Đukanović i to 5, 7, 9 i 11. oktobra u Budvi, Bijelom Polju, Nikšiću i Podgorici. Sve ostalo u toku kampanje će raditi DPS, SDP i LP pojedinačno. Gospodin Đukanović je na čelu najveće crnogorske partije i na čelu zajedničke liste i za sada mu moram odati priznanje na uloženom trudu i energiji koje je pokazao u dosadašnjem toku kampanje. Mislim da mu to i prirodno pripada s obzirom na snagu njegove partije", ističe Popović.

Neđeljko Rudović, urednik politike u podgoričkim "Vijestima" kaže da je bilo za očekivati da će Đukanović ponijeti najveći teret kampanje, baš kao što je to bio slučaj na referendumu i na izborima 2002. godine.

"Tada je ta situacija bila najrizičnija po DPS zato što je u tom periodu DPS bio u manjini u Skupštini Crne Gore, tako da je Đukanović morao da uloži sve što je umio imao i mogao tada da DPS osvoji apsolutnu većinu na tim izborima. Ista situacija se očigledno ponavlja na ovim izborima. Kampanja svakodnevno počiva na Đukanovićevim porukama koje imaju značajno oštar ton i u poređenju sa izborima 2009. godine neuporedivo su brutalniji njegovi nastupi, što po meni može da se tumači kao procjena da teško mogu, ili da u ovom momentu nemaju apsolutnu većinu i da vjeruju da na taj način, potpuno pokušavajući da diskredituju ili ponize političke oponente, osvoje apsolutnu vlast. Vidjećemo da li će se takav pristup Đukanoviću isplatiti", kaže Rudović.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG