Dostupni linkovi

Lideri četvorke bez dogovora o provedbi odluke "Sejdić i Finci"


Lideri četiri stranke
Lideri četiri stranke
Ni nakon višesatne rasprave lideri četiri stranke parlamentarne većine u Federaciji BiH, nisu se uspjeli dogovoriti oko provedbe Odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

Sastanak je, prema riječima domaćina, predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića na neki način nastavak razgovora vođenih u Briselu 22. marta, kada su lideri šest vladajućih stranaka na državnom nivou usaglasili načela provedbe odluke Evropskog suda.

“Danas su potvrđeni strateški principi koje smo dogovorili u Briselu, ali smo imali ozbiljnu i dugu raspravu o modelima. U tom smislu tražili smo dobre usluge Evropske unije i očekujemo iduće sedmice nastavak razgovora uz prisustvo nekog od visokih evropskih zvaničnika", rekao je Radončić.

Četvorica lidera nisu se mogla dogovoriti oko modela provedbe presude Evropskog suda koja bi svima odgovarala.

“Ono što smo dogovorili u Briselu kao osnovu, kako smo je i doživjeli, nije upitno, međutim, model kako ostvariti te osnovne vrijednosti da provedemo presudu, da jedni drugima ne biramo članove Predsjedništva BiH, pa i Dom naroda. Kako to ostvariti, jednostavno nismo uspjeli naći odgovarajući model”, pojasnio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

O kakvim modelima se sve razgovaralo nismo uspjeli saznati. Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija novinarima je rekao kako nema potrebe da to objašnjava.

“Zašto nema potrebe da vam govorim o tim modelima, zato što poslije Brisela smo bili svjedoci činjenice da je u javnosti sedma stranka iz sedmorke -SDA je uporno vodila propagandnu kampanju protiv briselskog sporazuma, na onome što uopšte nije bilo u Briselu dogovoreno. Dakle, upravo iz tih razloga, nema potrebe da vam sada obrazlažemo modele za koje smo rekli das u ovome ili onome neprihvatljivi”, stav je Lagumdžije.

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić ponovio je odlučnost političkih lidera u BiH u namjeri da implementiraju presudu Sejdić-Finci:

“Ponovo potvrđujem principe koji su i ranije dogovoreni, das mo odlučni implementirati presudu na način da se zadovolje uslovi iz presude i da se izjednači pozicija tri konstitutivna naroda kada je u pitanju izbor predstavnika u Predsjedništvo BiH te Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.”

Lagumdžija je na kraju konferencije za novinare rekao kako se na satsanku razgovaralo o aktuelnom stanju u Federaciji BiH, konkretno u Vladi FBiH.

Potcrtao je da predsjednik FBiH Živko Budimir i čelnici SDA nastoje na sve moguće načine blokirati pozitivne procese u FBiH.

“Jasno je da bez rješenja Ustavnog suda FBiH ne može biti ni riješeno pitanje Vlade FBiH”, rekao je Lagumdžija.

Ovo je prvi sastanak domaćih političara od sastanaka u Briselu o provedbi odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci". Potrebno je pronaći rješenje za ovo pitanje do 11. aprila kada u BiH stiže evropski komesar za proširenje Štefan File.
XS
SM
MD
LG