Dostupni linkovi

Lideri BiH usaglasili Mapu puta ka EU


Bosnia and Herzegovina - generic: EU, flag.
Bosnia and Herzegovina - generic: EU, flag.
Politički lideri iz BiH sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom usaglasili su Mapu puta prema EU kako bi došli do kredibilne aplikacije za članstvo koja bi mogla da bude podnesena u novembru.

Mapa puta, koju je ponudila Evropska unija, usaglašena konsenzusom svih učesnika, predviđa red koraka koji bi se do 30. novembra trebali završiti podnošenjem vjerodostojnog zathjeva za kandidacijski status u EU, kazao je u izjavi za Fenu lider Socijaldemokratske partije i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

„Mislim da je sastanak bio dobar i prvi put smo bili u situaciji da čujemo konkretne prakse u Evropskoj uniji koje su nam predočene u vezi sa sistemom koordinacije“, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka.

On je dodao da se aplikacija može podneti ako prethodno bude rešen problem o provođenju odluka suda u Strazburu u slučaju „Sejdić-Finci“ i utvrđen mehanizam koordinacije o kojem je diskutovano na sastanku.

Evropski povjerenik za proširenje Štefan File izjavio je u Briselu, gdje se sastao sa bh. liderima na početku dijaloga o procesu pristupanja Evropskoj uniji, da brzina integracije zavisi od toga koliko brzo će bh. političari naći jedinstven stav u razgovorima sa EU.

"BiH, kao što sam rekao, ima evropsku perspektivu, i o tome postoji potpuni kosenzus među državama članicama EU, ali od političara zavisi da definišu brzinu i koliko duboko će taj proces ka evropskoj perpsektivi trajati, i to me dovodi do toga zašto smo organizovali ovaj sastanak i dijalog na visokom nivou i zašto smo pozvali sve predstavnike," kazao je File na konferenciji za novinare u pauzi sastanka.

"Željeli smo da im dodatno objasnimo kako proces prisupa funcioniše, sa posebnim fokusom na mehanizme koordinacije. Više puta smo jasno naznačili da bi za sljedeću fazu pristupnih pregovora bilo veoma važno da BiH govori jednim glasom. Takođe smo naznačili da ovaj zahjev neće dovesti u opasnost postojanje entiteta i ovaj sastanka danas je o tome, koji će mehanizmi u okviru nadležnosti i kompetencija biti na državnom nivou," izjavio je on.

Na početku sastanka političkih lidera i zvaničnika iz BiH sa evropskim zvaničnicima, File je izjavio da je kada je pokrenuo ideju o ovom susretu politička situacija u BiH bila stabilnija nego što je danas.

"Također sam shvatio da će 'Sejdić-Finci' rješenje biti riješeno kroz sporazum o promjeni Ustava. Nažalost, to se nije dogodilo. Usvojili ste Zakon o državnoj pomoći i Zakon o popisu stanovnistva, ali još niste pokazali 'uvjerljive napore' za preostale uvjete za stupanje na snagu ugovora o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je on.

Povjerenje na svim nivoima

Evropski povjerenik iznio je i tri primjedbe o procesu pristupanja.
Ilustracija
Ilustracija

"Prvo, put ka EU je dug i zahtjevan, zahtjevan u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu. To zahtijeva spremnost i odlučnost političkih lidera i šefova vlada jedne zemlje. To zahtijeva zajedničku viziju izmedu političkih predstavnika unutar zemlje te se stoga moraju temeljiti na inkluzivnom procesu, koji uključuje sve glavne političke snage. Drugo, mnoge promjene će biti potrebne u pravnom, ekonomskom i drustvenom sistemu da budu usklađeni sa zahtjevima EU. Strukturalni dijalog o pravosuđu je dao prvi uvid u metodologiju EU. I nastavak dijaloga od 2008., u okviru Privremenog sporazuma, odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, istakao je tehničke aspekte procesa pristupanja u svim različitim područjima politike. Treće, ovi mehanizmi i kako se dobro pripremite za njih odrediće brzinu kretanja vaše zemlje prema EU", rekao je File.

File je izrazio uvjerenje da uspješno pristupanje EU zavisi od uzajamnog povjerenja.

"Zbog decentralizirane strukture BiH, kompromisi, koordinirani zakonodavni pristupi i redovne razmjene stručnjaka, na temelju uzajamnog povjerenja na svim razinama vlasti, će bit krajnje neophodni", naglasio je on.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da su politički lideri iz BiH sa evropskim povjerenikom Fileom usaglasili mapu kretanja prema EU kako bi došli do kredibilne aplikacije za članstvo koja bi mogla da bude podnesena u novembru.

„Mislim da je sastanak bio dobar i prvi put smo bili u situaciji da čujemo konkretne prakse u Evropskoj uniji koje su nam predočene u vezi sa sistemom koordinacije“, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Brisel ima veliku volju i ubijeđen sam da je spreman graditi više od polovine autoputa prema BiH, ali i domaći političari moraju učiniti svoje, izjavio je visoki predstavnik Valentin Incko. Gostujući u Dnevniku BHT1, Incko je kazao da je politika međunarodne zajednice jasna i zahtijeva više domaće odgovornosti.

Predstavnik za medije komesara za proširenje Peter Stano rekao je ranije da je važno da su lideri BiH u Briselu i „da se održi dijalog na tako visokom nivou, prvi ikada održan u ovakvom formatu“.

„Evropska komisija je uvijek tu, spremna da pomogne, gdje god je to potrebno. Tu smo, na pomoći, sa svojim instrumentima, novcem, znanjem, ekspertizama, ali – sve se završava na političkim liderima, da iskažu političku zrelost, inteligenciju i hrabrost da rade zajedno, koordiniraju evropska pitanja i da budu u stanju da govore sa Briselom jednim glasom“, kazao je Stano.
XS
SM
MD
LG