Dostupni linkovi

"Levijatan" ili o borbi pojedinca protiv sistema


Detalj iz filma "Levijatan"
Detalj iz filma "Levijatan"

Autor: Robert Coalson, prevela: Ena Stevanović

Ruski kandidat za ovogodišnju nagradu Američke filmske akademije je mračna priča o beznadnoj i patetičnoj borbi pojedinca sa svemoćnom i nemarnom državom.

U filmu „Levijatan“, pijani mehaničar iz dalekog sjevernog ruskog gradića se sukobljava sa pijanim i pohlepnim gradonačelnikom koji je odlučan u svojoj namjeri da oduzme njegovu zemlju kako bi na njoj izgradio svoju vilu.

Gradonačelnik prijezrivo naziva svoje sugrađane „insektima“ i u napadu poštenja podmazanog votkom izjavljuje:

Vi nikada niste imali nikakva prava. Vi ih nemate i nikada ih nećete imati.“

Treći lik, mehaničarov pijani odvjetnik provodi svoje vrijeme uzalud citirajući zakone i pravne presedane koji su predmet službenog izrugivanja i omalovažavanja.

Stoga će se mnogi začuditi što je ruska vlada platila oko 35 posto ovog filma i što ga je nominirala kao ruskog kandidata za ovogodišnjeg Oskara u kategoriji za najbolji strani film.

Ovo će nas još više začuditi kada se sjetimo da je ruski ministar kulture Vladimir Medinsky izjavio da vlada neće osigurati sredstva onim umjetnicima koji „ne samo da kritiziraju, već i ocrnjuju izabranu vlast.“

„Time mislim na one koji prave filmove po principu 'Rusija je sranje'“, rekao je Medinsky prošlog mjeseca web portalu Fontanka.ru.

Teško je znati o čemu razmišljaju rusku zvaničnici u ovom slučaju: je li se „Levijatan“ provukao kroz pukotine zato što najviši dužnosnici poput Medinskog nisu primijetili njegov prikriveni kritički stav prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu? Ili se Kremljin možda nada da će si priskrbiti PR osvajanjem međunarodno priznate nagrade za film koji je pogledao relativno mali broj gledatelja? Odgovor ćemo dobiti kada utvrdimo koliko dugo će se ovaj film prikazivati u kinima u samoj Rusiji.

Nagrađivani reditelj Andrei Zvyagintsev koji je režirao "Levijatana", kaže da je i njega iznenadila podrška ruske vlade.

„Naše shvaćanje onoga što je domoljubno, a što nije se nažalost razlikuje od mišljenja ministarstva kulture,“ rekao je Zviagintsev za RSE/RL.

On svoje shvaćanje patriotizma preuzima od Lava Tolstoja koji je rekao da je „patriotizam koji prikriva mračna i problematična područja društva i koji govori da je sve u redu i da smo mi najbolji i najljepši zapravo stav neupućenog i neprosvijećenog adolescenta koji ne želi znati istinu.“

Zviagintsev međutim priznaje da je odluku da podrži film donio komitet koji čine ugledni filmski stručnjaci koji su proučavali scenarij i projekat.

„Guardian“ piše da je Levijatan istinski ruski film. „Levijatan ne može biti više ruski čak ni kad bi medvjedi na uvodnoj špici plesali uz zvuke balalajke.“

Zvyagintsev napominje da film slijedi tradiciju velikih ruskih društvenih kritičara i satiričara poput skladatelja Mihaila Saltikova i književnika Fjodora Dostojevskog i Antona Čehova.

Andrei Zvyagintsev
Andrei Zvyagintsev

No, Zvyagintsev kaže da je "Levijatan" istovremeno i mnogo širi. Kritičari ga opisuju kao "kafkijanski“, pozivajući se na duh češko-njemačkog židovskog pisca Franza Kafke.

Zvyagintsev je u nedavnom intervjuu za časopis „Screen“ izjavio da je scenarij za film „Levijatan“ nekako obrnuto inspiriran slučajem koji se dogodio u Sjedinjenim Državama 2004. godine i u kojem je muškarac zbog sukoba sa lokalnim vlastima buldožerom srušio gradsku vijećnicu i kuću tadašnjeg gradonačelnika.

„Sve ovo je univerzalno. Ovo je priča o čovjeku na Zemlji koji se mora nositi sa nečim bezdušnim i nečim mehaničkim,“ kaže Zviagintsev. „To se dešava svugdje, uključujući i Rusiju. Uvijek.“

„Ja govorim o svojoj državi zato što živim ovdje. Sebe smatram Rusom koji je ukorijenjen ovdje i koji zna, na neki svoj način, kako izgleda život u Rusiji,“ zaključuje on.

XS
SM
MD
LG