Dostupni linkovi

Lekcije iz optimizma osoba sa invaliditetom: Svijet bez barijera


Hiljmnijeta Apuk ispred UN-a
Hiljmnijeta Apuk ispred UN-a
I ove smo se subote, u temi sedmice, opredijelili za pozitivno, za dobru priču i vesele boje. Krivac za to je naša redovna slušateljka Lidija Đerić, koja se, nakon naše priče o uspješnim ljudima na Balkanu, javila redakciji Slobodne Evrope i predložila da uradimo sličnu temu, ali s ljudima s posebnim potrebama. Ne moraju to biti tužne sudbine, niti nesretni ljudi, napisala nam je Lidija. I potpuno je u pravu.

Miroslava - Mima Ivanović, jedan je od najboljih studenata Pravnog fakulteta u Podgorici. Ovu 22-godišnju Kotoranku, slabovidost i bolest, od djetinjstva su vezali za invalidska kolica. No nije poklekla, nego se nastavila boriti. Svojim radom u Udruženju mladih s hendikepom Mima ruši ukorijenjene predrasude o osobama sa invaliditetom. U razgovoru sa Oliverom Nikolić Miroslava kaže: Što se hoće, to se i može.

Željko Dimitrijević je evropski šampion u bacanju čunja i nosilac je zlatne medalje, te svjetskog rekorda u toj atletskoj disciplini. Već dvije decenije je u invalidskim kolicima, čime je i inače trnovita staza vrhunskih sportista, bila za Željka, još trnovitija u razgovoru sa Ognjenom Zorićem Željko poručuje: U životu ne treba odustajati.

Zagrepčanin Stipe Splivalo boluje od jedne vrste mišićne distrofije. Godinama je već u kolicima, ali je po idejama i radnom elanu „pokretljiviji“ od mnogih koji hodaju na zdravim nogama. Uz grafički i web dizajn, kojim se bavi 15-tak godina, Stipe je nedavno, s grupom prijatelja, pokrenuo i internetski portal koji je prvi on-line putnički savjetnik za turiste – invalide. U razgovoru sa Ankicom Barbir Mladinović navodi: Bitno je ukloniti barijere u glavama ljudi.

U BiH, osobe s posebnim potrebama nisu zaštićene na adekvatan način, a velik broj njih najčešće nije ni zaposleno. Ipak, pronašli smo ljude koji su pokazali da hoće i mogu. Među njima su i međunarodno priznati umjetnici, slikari, sportisti, ekonomisti, navodi Ivan Katavić u tekstu Invalidnost nije prepreka, bitno je nadvladati predrasude.

Invalidi ne postoje. Sve je to u glavi čovjeka, kaže u razgovoru za naš Radio, Hiljmnijeta Apuk. Ova ekonomistica i pravnica, rođena s disproporcionalno niskim rastom, objasnila je našoj novinarki Amri Zejneli kako Bez cilja i snova život nije interesantan.
XS
SM
MD
LG